WEB tv Ηλεία

Καταθλιπτική η εικόνα της αγοράς στη Ζαχάρω- Η αποτυχία του «click away» (Video)

Ακούστε το άρθρο

Καταθλιπτική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εικόνα της αγοράς στην πόλη της Ζαχάρως μετά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «click away», εικόνες που εμφανίζονται σε όλες τις εμπορικές αγορές της χώρας. Ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που άνοιξαν για να δοκιμάσουν το νέο αυτό τρόπο πώλησης, με τους πελάτες που επέλεξαν να βγουν, να κάνουν έρευνα αγοράς και να ψωνίσουν να είναι ακόμα πιο λίγοι.

Η υιοθέτηση του «click away» στις αγορές εν μέσω lockdown, αν μη τι άλλο δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία σε μικρούς και μεσαίους εμπόρους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής, γιατί όπως τονίζουν καμία νέα αδοκίμαστη μέθοδος πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μικρά ανοιχτά εμπορικά καταστήματα που έχουν αποδείξει εν μέσω πανδημίας ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η αποτυχία του «click away»

Στην περίπτωση πόλεων όπως η Ζαχάρω, η λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο αυτή είναι εντελώς ανεφάρμοστη. Κανένα εργαλείο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό κατάστημα όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, ενώ πρακτικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Ακόμα και οι φούρνοι έχουν δει τους τζίρους τους να μειώνονται, αφού πολλοί έχουν πλέον χρόνο να φτιάξουν ψωμί στο σπίτι, ενώ το ίδιο τονίζεται ότι θα γίνει και με τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Επαγγελματίες και πολίτες μας μεταφέρουν την εικόνα της αγοράς τις πρώτες μέρες λειτουργίας με «click away».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Μετά το άνοιγμα επιχειρήσεων με «click away», η κίνηση στα καταστήματα είναι υποτονική. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές ή μικρομεσαίες, με τη συγκεκριμένη μέθοδο να απευθύνεται θεωρώ σε μεγαλύτερα καταστήματα. Η αγορά δεν δουλεύει και οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά ή μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Λόγω ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης στην περιοχή όπως άλλα χρόνια, είναι δύσκολο ο κόσμος να βρίσκεται στην αγορά. Για τους καταστηματάρχες η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Μην ξεχνάμε ότι στο προηγούμενο lockdown έχει χαθεί μεγάλο μέρος του τζίρου και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης έχασαν το Πάσχα και όλα δείχνουν πως θα χάσουν και τα Χριστούγεννα. Ευελπιστούμε να ανοίξουν τα καταστήματα άμεσα, πράγμα που αποτελεί βασικό αίτημά μας προς την κυβέρνηση. Όσο η κατάσταση παραμένει ίδια, εκτιμώ ότι όλα γίνονται δυσκολότερα. Ο κόσμος έχει χρέη, λογαριασμούς απλήρωτους και σίγουρα όλα αυτά δεν καλύπτονται με το «click away»

Νελίνα Δημητροπούλου-Έμπορος

«Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων προς το χειρότερο. Μετά και τη δεύτερη καραντίνα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Έχει επηρεαστεί δραματικά η οικονομία, που δεν είχε προλάβει να απαλλαχθεί από τα βαρίδια της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών. Ο εμπορικός κόσμος καλείται να επιβιώσει από μια «άγνωστη απειλή». Οι επιχειρήσεις μας αργοσβήνουν. Η κυβέρνηση δε μας έχει βοηθήσει όπως θα έπρεπε. Τα μέτρα της δεν προσφέρουν την ασφάλεια που αποζητά ο εμπορικός κόσμος. Το «click away» μόνο καλό δεν είναι για εμάς, αφού η εξυπηρέτηση πελατών θα πρέπει να γίνεται εκτός καταστημάτων και η πληρωμή μόνο με χρήση κάρτας. Η κίνηση με την επαναλειτουργία της αγοράς ήταν υποτονική, με τον ελάχιστο κόσμο που βρέθηκε στην αγορά να προσπαθεί να αντιληφθεί τη διαδικασία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους να λαμβάνει μέτρα που θα ενισχύσουν την αγορά και δε θα οδηγήσουν επιχειρήσεις σε λουκέτα».

Άγγελος Βλάχος-Έμπορος

«Παρόμοια κατάσταση με αυτή δεν είχε υπάρξει ποτέ 40 χρόνια που είμαι επαγγελματίας. Ειδικά στο είδος μας, το σύστημα που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς εμπορευόμαστε ρούχα που χρειάζονται δοκιμή πριν την αγορά. Υπάρχει βέβαια δικαίωμα αλλαγής, ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια η ίδια δουλειά σε περίπτωση που το ρούχο δεν ταιριάζει. Έπρεπε η κυβέρνηση να μας ανοίξει και να θέσει αυστηρότερα μέτρα ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης. Έτσι θεωρώ δε θα υπήρχε πρόβλημα. Γιατί σε τράπεζες ή σουπερμάρκετ δεν ισχύει κάτι ανάλογο; Θεωρώ ανόητο αυτό που γίνεται. Όσον αφορά την πληρωμή, δεν μας προβληματίζει καθώς το πλαστικό χρήμα βρίσκεται πολύ νωρίτερα στη ζωή μας. Ωστόσο, πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σωστά. Όσο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων μόνο ικανοποιητική δεν ήταν, με τον κόσμο αν και λίγος να έρχεται και να ερευνά. Ο τομέας ένδυσης δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι».

Ιωάννης Χρονόπουλος-Συνταξιούχος έμπορος

«Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Τα μέτρα έχουν στόχο να σταματήσει η διασπορά του ιού. Αυτό όμως που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η διαλυμένη οικονομία. Καλύτερες μέρες δύσκολα να υπάρξουν. Όσα μαγαζιά λειτουργούν, η κίνησή τους είναι υποτονική και δεν υπάρχει κόσμος να μπαίνει σ’ αυτά. Στην περιοχή μας τώρα υπάρχει η ελαιοσυγκομιδή και όλοι είναι στα χωράφια και στην αγορά μόνο οι συνταξιούχοι. Όσο για την πληρωμή με κάρτα, πολλά μαγαζιά δεν έχουν τα μέσα να το στηρίξουν και είναι σίγουρα δύσκολο γι’ αυτά”.

Θανάσης Κολοσκόπης-Αρτοποιείο

«Η κατάσταση είναι άσχημη και η κίνηση πεσμένη. Ο κόσμος φοβάται και πολλοί έχουν ξεκινήσει να ζυμώνουν στα σπίτια. Τα πρόστιμα της αστυνομίας τους βάζουν σε σκέψεις. Η κατάσταση είναι η χειρότερη και δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχιστεί. Ακόμη και στα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά εδέσματα η κίνηση είναι ελάχιστη, αφού ο κόσμος δοκιμάζει να τα φτιάξει σπίτι του προκειμένου να περάσει και η ώρα δημιουργικά. Βδομάδα με τη βδομάδα όλα βαίνουν προς το χειρότερο και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ευνοεί την κατάσταση».

Γιάννης Σκρεμμύδας-Έμπορος

«Τα πράγματα δεν πάνε προς το κακό, αλλά το χειρότερο. Είτε ανοιχτοί είτε κλειστοί, είναι το ίδιο. Αυτό που έκαναν δεν έχει λογική. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί και δεν βγαίνει. Όσοι είναι τολμηροί και έρχονται, παραπονιούνται για το πώς θα πάρουν ρούχα δίχως δοκιμή. Δεν διαθέτουμε e-shop όπως άλλες επιχειρήσεις ή μεγάλες εταιρείες. Εξηγούμε στον κόσμο τη διαδικασία που χρειάζεται ώστε να έρθουν στο κατάστημα και τελικά δεν έρχονται. Η μέθοδος «click away» είναι καταστροφή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μας οδηγούν ουσιαστικά μετά τις γιορτές σε οριστικό κλείσιμο. Θεωρώ πως η κατάσταση που ζούμε είναι δύσκολη και ως επιχειρηματίας όλο αυτό το διάστημα ζω την οικογένειά μου και καλύπτω τις υποχρεώσεις μέσω του μαγαζιού. Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό».

Γρηγόρης Αβραμόπουλος-Έμπορος

«Η κίνηση είναι δραματική. Μόνο το καλοκαίρι πήρε μικρή ανάσα η αγορά. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί πλήρως και δεν ξέρει τι να κάνει. Τα έξοδα τον πνίγουν και δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το μέλλον είναι αβέβαιο και ειδικά σε μία περιοχή που είναι πίσω σε θέμα ανάπτυξης και με χαμηλά εισοδήματα. Όλα αυτά τα χρόνια μόνο λόγια ακούγαμε. Το μέλλον κρίνεται δύσκολο και σίγουρα τα προβλήματα δεν θα λήξουν άμεσα. Θεωρώ όλο αυτό ως αφαίμαξη και εκτιμώ πως ελάχιστα μαγαζιά θα μείνουν ενεργά μαζί με τις μεγάλες πολυεθνικές. Δεν είμαι ειδικός για το τι πρέπει να κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ωστόσο θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Όλη η επικαιρότητα