Ηλεία

Κατάκολο: Σε κινηματογραφικό studio μετατρέπεται το λιμάνι

Ακούστε το άρθρο

Μετά την Χολιγουντιανή παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Γ. Χάρελσον μια ακόμα ταινία θα γυριστεί στο επίνειο του Πύργου.

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις» φιλοξενήθηκε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Σε ζωντανή σύνδεση από το λιμάνι του Κατακόλου ο δήμαρχος μίλησε στους οικοδεσπότες της εκπομπής Κώστα Παπαχλιμίντζο και Αλεξάνδρα Καϋμένου, για τα γυρίσματα της ταινίας «To the North» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Mihai Mincan  που ξεκινούν σύντομα (το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας) στην περιοχή.

«Το λιμάνι μας εκτός από τα πρώτα σε κρουαζιέρα στη χώρα έχει γίνει πόλος έλξης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς η εν λόγω ταινία είναι η δεύτερη που γυρίζεται στο Κατάκολο μέσα σε λίγους μήνες. Ο δήμαρχος Πύργου κατά την διάρκεια της σύνδεσης ανέφερε όλα τα στοιχεία της ταινίας με τίτλο «The North», η οποία αποτελεί μια συμπαραγωγή Ρουμανίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως η ταινία από ελληνικής πλευράς συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ ενώ την εγχώρια παραγωγή υπογράφει η εταιρία StudioBauhaus με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο.

Πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν τη δεκαετία του ’90 μετά την πτώση του κομμουνισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ιστορία εμπνέεται από γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1996 και αφορούν στην περίοδο που υπήρξε μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, είχε παράλληλα την ευκαιρία να αναφερθεί και στην προηγούμενη ταινία που γυρίστηκε στο Κατάκολο (στη θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O»), την χολιγουντιανή υπερπαραγωγή “Triangle of Sadness” του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund με πρωταγωνιστή τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Woody Harrelson.

Μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξή του στις «Συνδέσεις» πλάνα της συγκεκριμένης ταινίας «έντυναν» το όλο θέμα. Επίσης ο δήμαρχος Πύργου ενημέρωσε τους οικοδεσπότες και τους τηλεθεατές ότι την Μ. Εβδομάδα γυρίστηκε μια μικρού μήκους ταινία, Αυστριακής παραγωγής, στις εκβολές του Αλφειού αλλά και πως τις επόμενες ημέρες πολυεθνική εταιρεία θα γυρίσει το διαφημιστικό σποτ γνωστού εμπορικού προϊόντος. Γεγονός που προκάλεσε τα πολύ θετικά σχόλια του παρουσιαστή Κώστα Παπαχλιμίντζο, ότι για να βρίσκεται στις προτιμήσεις η περιοχή μας «σημαίνει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, το περιβάλλον, την ομορφιά, τους ανθρώπους, τη φιλοξενία την βοήθεια των υπηρεσιών, τις υποδομές κ.ά.»

Εκτός από την αίγλη που προσδίδουν τέτοιες παραγωγές στην περιοχή, ο δήμαρχος Πύργου υπογράμμισε και την οικονομική διάσταση των εγχειρημάτων, καθώς σύντομα θα επιβιβαστούν γύρω στα 60 άτομα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «To the North».

«Δίνουν μια ζωντάνια στην περιοχή. Το έχουμε ανάγκη, ειδικά στη χώρα μας ο τουρισμός είναι καθοριστικής σημασίας τομέας. Η χώρα έχει υποδομές αρκεί να τις επικοινωνήσουμε σωστά. Και η τέχνη είναι ο πιο γνήσιος τρόπος να επικοινωνήσεις τα στοιχεία που έχεις ως πολιτισμός και ως φύση», σχολίασε ο δήμαρχος Πύργου.

Τέλος ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε εν συντομία σε ιστορικά στοιχεία του λιμανιού και απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς τους τηλεθεατές όσο και τους οικοδεσπότες να επισκεφτούν την περιοχή.

Όλη η επικαιρότητα