Ελλάδα

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τον ψευτογιατρό που κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες

Ακούστε το άρθρο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ



Γράφει η Τασούλα Παπανικολάου

apapanikolaou@star.gr


Η υπόθεση του Ν.Κ  του 49χρονου που παρουσιαζόταν ως γιατρός είχε συγκλονίσει πριν από ένα χρόνο την κοινή γνώμη.  Ήταν ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα.

Οι γονείς δυο παιδιών  ηλικίας 14 και 16 ετών ήταν εκείνοι που πρώτοι άρχισαν να ψάχνουν ποιος είναι και τι ακριβώς είναι. Τον πίστεψαν ως γιατρό του εμπιστεύθηκαν τα άρρωστα παιδιά τους έχοντας πεισθεί ότι θα τα σώσει.

Γονείς που τα έβλεπαν να σβήνουν και ήλπιζαν στο θαύμα. Στο δρόμο τους βρέθηκε ο Ν.Κ.

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται πως παρουσιάστηκε και τι έκανε στην πορεία στα δύο παιδιά.

«Συστήθηκε ψευδώς ως ιατρός -παιδοχειρουργός  νευροχειρουργός  παιδοογκολόγος εξαιρετικά καταρτισμένος  και έμπειρος ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας  με εξειδικευμένες γνώσεις και πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας ανίατων ασθενειών  διεθνούς βεληνεκούς  που μπορούσε να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί  την ίαση της σοβαρής ασθένειας

Τα σκευάσματα  και τα φάρμακα που τους πρότεινε  ήταν παντελώς ακατάλληλα για την αντιμετώπιση της νόσου  στερούμενα οιασδήποτε θεραπευτικής ιδιότητας και ιατρικής αναγνώρισης

Η διατροφή που υποδείκνυε καταπονούσε και αποδυνάμωνε     τον οργανισμό και τις φυσικές άμυνές του και οδηγούσε σε αποστέωση  της ασθενούς  διαβεβαιώνοντας ψευδώς  την πλήρη ίαση της ανήλικης εκμεταλλευόμενος την κακή κλινική εικόνα της και την ψυχική ανάγκη της για επιβίωση»

Σύμφωνα με την περιγραφή στο νεαρό κορίτσι είχε φθάσει στο σημείο  να βλέπει ότι η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν με αύξηση του όγκου και σκόπιμα όπως αναφέρεται  την απέδιδε σε άλλες άσχετες αιτίες (λ.χ στη θεραπεία κάνναβης ,στη διακοπή λήψης κορτιζόνης  στη μη τήρηση από τον ασθενή  του προγράμματος διατροφής που του είχε συστήσει )

Η εισαγγελική πρόταση είναι καταπέλτης και στις 300 σελίδες περιγράφονται  ένας ένας όχι μόνο οι 12 θάνατοι για τους οποίους κατηγορείται ο Ν.Κ αλλά και οι 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Χαρακτηριστική  είναι η περίπτωση μίας νεαρής γυναίκας ηλικίας 43 ετών η οποία ειχε καρκίνο του μαστού  με μετάσταση στα οστά .Της συστήθηκε ψευδώς ως ιατρός νευροχειρουργός -ογκολόγος που εργάζεται σε κλινική στην Ελβετία και της είπε να διακόψει  την προτεινόμενη επιστημονικά ενδεδειγμένη και ακολουθούμενη εως τότε θεραπεία. Της χορήγησε σκευάσματα με ουσίες  άγνωστης προέλευσης και χημικής σύστασης  τα οποία της είπε ότι προέρχονταν από την Ελβετία  αλλά και βότανα από το Πήλιο. Λιγο καιρό αργότερα η ασθενής του είπε ότι υπάρχει και νέα εστία  της νόσου στον εγκέφαλό της. Η απάντηση του; Να μην προβεί σε ακτινοβολίες στο κεφάλι όπως της έλεγαν οι γιατροί της.

Σε άλλη γυναίκα με καρκίνο στο μαστό ηλικίας 46 ετών  συστήθηκε ως νευροχειρουργός -ογκολόγος  και της έδειξε μάλιστα και σχετική ελβετική ιατρική ταυτότητα. Της είπε να κόψει τις θεραπείες που της είχαν συστήσει οι γιατροί  και να κάνει ενέσεις τις οποίες και  έφερνε από το Βατικανό.

Όταν δεν συστηνόταν ως γιατρός παρουσιαζόταν ως βοτανολόγος (έτσι δήλωσε και στην απολογία του) ως πιλότος ως κάτοχος μετοχών της Τράπεζας Ανατολής Πατούσε όπως λένε οι μαρτυρίες και η εισαγγελική πρόταση πάνω  στην ψυχική ανάγκη ασθενών για επιβίωση. Σε παιδί που ακολούθησε τις “θεραπείες” του η επιδείνωση της υγείας του ήταν ραγδαία. Μέσα σε 20 ημέρες κατέρρευσε και παραμένει σε αμαξίδιο παρουσιάζοντας παραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 85 %.

Άλλοτε παρουσιαζόταν ως γιατρός του John’s Hopkins  και ως συνεργάτης μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της Αττικής.

Ο ψευτογιατρός κατηγορείται ότι παράνομα διέθεσε σε ενήλικους ακόμα και απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες ενώ έταζε σε ασθενείς ακόμα και μοσχεύματα φυσικά με το αζημίωτο. Οι τιμές έφθαναν ακόμα και τις 54,000 ευρώ  ενώ για ενέσεις από τη Γαλλία ζητούσε  7.000 ευρώ.

Η Εισαγγελική πρόταση παραπέμπει σε δίκη και άλλα  16 άτομα γιατρούς, νοσηλευτές, πρώην υπουργό με ιατρική ιδιότητα, αλλά και μία μοναχή.

 Ο ψευτογιατρός στις δύο απολογίες που είχε δώσει στον ανακριτή ισχυρίστηκε…

«Δεν είχα συνεργούς. Οι συγκατηγορούμενοι μου πίστευαν ότι ήμουν γιατρός. Τους παραπλάνησα. Είναι αθώοι. Παρίστανα το γιατρό, όμως δεν ευθύνομαι εγώ για το θάνατο των ασθενών. Ήταν καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο. Ήθελα να τους βοηθήσω για να μην υποφέρουν».

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναμένεται να εκδώσει βούλευμα για την υπόθεση. Τραγική ειρωνεία υπάρχουν θύματα του που έμαθαν από την τηλεόραση ότι ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν μόνο γιατρός δεν ήταν…

Όλη η επικαιρότητα