Ηλεία

Καταστήματα Εστίασης στην Ηλεία: Ελπίδα για «Ανάσταση»

Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν μόνο όσοι διαθέτουν εξωτερικό χώρο

Ο Γολγοθάς συνεχίζεται…

Με την αποστολή sms του κωδικού 6 στο 1033 αρχίζει τη λειτουργία της η εστίαση τη Δευτέρα 3 Μαΐου μετά από ένα εξάμηνο παύσης λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Sars Cov 2.           

Τα προβλήματα ασφαλώς και είναι πολλά, αρκετά βέβαια μπορεί να δρομολογούνται προς επίλυση, ωστόσο κάποια άλλα παραμένουν όπως η έλλειψη της οικονομικής ρευστότητας για τον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων ..

Οι μηδενικές εισπράξεις του προηγούμενου εξαμήνου λόγω του lockdown και η καθυστέρηση της οικονομικής στήριξης από την πολιτεία, αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή επαναλειτουργία της εστίασης και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ώρες τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι εργαζόμενοι είναι πολλά προκειμένου να ετοιμαστούν μέχρι τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ ως αυτή την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες και καθυστερήσεις  προκειμένου οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους για τους οποίους δεν έχουν λάβει άδεια λόγω των αργιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, κάτι που βεβαίως θα γίνει τις επόμενες ημέρες, να ετοιμάσουν το χώρο.

Όσο για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ του οποίου οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η εκταμίευση του θα γίνει τέλος Ιουνίου, προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν ανεξόφλητες οικονομικές εισφορές για το 2020 και με τα υπόλοιπα έτη να είναι σε ρύθμιση, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς το 2020 αύξησε κατακόρυφα τις οφειλές τους στο δημόσιο και σε ιδιώτες προμηθευτές τους με αποτέλεσμα τα χρέη να έχουν «πνίξει» τους περισσότερους.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για τους εργαζόμενους και όπως δηλώνουν στην εφημ. Πατρίς επιχειρηματίες από την Ηλεία τη στιγμή που θα λειτουργήσουν «μόνο» τα καταστήματα που έχουν εξωτερικό χώρο τα υπόλοιπα θα πρέπει να παραμείνουν σε αναστολή και εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους και για τους ελέγχους των υπηρεσιών, ζητώντας για τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας, να γίνονται συστάσεις και όχι πρόστιμα.

Νίκος Τζαμαλής: Δυστυχώς η εστίαση θα υπολειτουργήσει           

Εμείς περιμέναμε να ανοίξουμε στις 10 Μαΐου, το 3 Μαΐου μας ήρθε ξαφνικό, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του Σωματείου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κ. Νίκος Τζαμαλής και προσθέτει «Εννοείται ότι μια τέτοια απόφαση την περιμέναμε με ανυπομονησία γιατί είμαστε 6 μήνες κλειστοί. Αλλά δυστυχώς η εστίαση θα υπολειτουργήσει. Και το λέω αυτό για πολλούς λόγους. Θα υπάρχει το ωράριο και πολλά μαγαζιά δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν και κάποια άλλα δεν θα προλάβουν να κάνουν τους τζίρους που πρέπει για να είναι βιώσιμα. Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι δήμοι θα πρέπει να τρέξουν για να εκδώσουν τις άδειες  για τους κοινόχρηστου χώρους και η κυβέρνηση να δώσει τους επιπλέον χώρους που έχει υποσχεθεί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα καλύτερα μιας και θα υπάρχουν μέτρα με αποστάσεις. Δυστυχώς στο άνοιγμα δεν θα έχουμε το πρόγραμμα Επανεκκίνησης όπως είχαμε συμφωνήσει και όλοι γνωρίζουν πως για να ανοίξει μια επιχείρηση απαιτούνται πολλά χρήματα. Παράλληλα θα πρέπει να σταθούμε και στα μαγαζιά που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ή γιατί δεν έχουν εξωτερικούς  χώρους ή γιατί δεν θα είναι πλέον βιώσιμες επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ζητάμε να έχουμε την επιλεγμένη αναστολή με την ανάλογη κρατική βοήθεια. Έχουμε πει άνοιγμα και στήριξη της εστίασης για όλους και κανένας δεν θα πρέπει να μείνει απέξω από την οποιαδήποτε στήριξη. Πιο πάνω ανέφερα το ωράριο κάτι που θεωρούμε πολύ βασικό αν θέλουμε να μην ξαναδούμε τις ίδιες εικόνες στις πλατειές Τρέχουμε λοιπόν να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε ώστε όλοι οι συνάδερφοι να μπορέσουν να δουλέψουν όσο καλύτερα γίνεται, κατέληξε…».

Βασίλης Σιγούρος: Τα προβλήματα παραμένουν πολλά

Η επανεκκίνηση είναι θετική, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Βασίλης Σιγούρος και επισημαίνει «Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανοίξει ένα μαγαζί χωρίς χρήματα. Το ωράριο δε βοηθάει, γιατί από τη στιγμή που θα ανοίξει η επιχείρηση τα έξοδα θα τρέχουν και τί τζίρο να κάνεις μέχρι τις 22:30 για τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι τις 21:30 που θα πάρουν την τελευταία παραγγελία ;

Εκκρεμούν διευκρινήσεις με τα self test, οφειλές που πρέπει να καλυφθούν  προκειμένου να τους χορηγηθεί ασφαλιστική ενημερότητα και να μπουν στο ΕΣΠΑ κ.ά. Και έπειτα θα αρχίσουν αμέσως οι έλεγχοι, ελπίζω στην αρχή να είναι με τη μορφή σύστασης και όχι προστίμου, πρόσθεσε..».

Διονυσία Αλεξοπούλου: Είναι μεγάλα τα έξοδα

«Έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώνει αυτό με την εστίαση και να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας. Είναι δύσκολο ξεκίνημα για όλους μας χωρίς κάποιο στήριγμα. Χρειάζονται χρήματα για την προμήθεια  προϊόντων και πρώτων υλών. Τα έξοδα είναι μεγάλα και ούτε το ωράριο βοηθάει για να έχουμε έναν καλό τζίρο. Ελπίζουμε το καλοκαίρι να δουλέψουμε και να μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στα πόδια μας και να μην μας ξανακλείσουν» τόνισε η κ. Αλεξοπούλου από το Κάστρο Κυλλήνης.

Θανάσης Μπούκλης: Θετικό το άνοιγμα αλλά έχουμε δύσκολο δρόμο

Είναι πολύ ευχάριστο το ότι ξεκινάμε, δήλωσε ο γραμματέας του Σωματείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κ. Θανάσης Μπούκλης, «Θα μας πάρει χρόνο να μπούμε σε μία σειρά. Είναι τα χρήματα, τα ωράρια, η παράταση της αναστολής, οι υποχρεώσεις και τόσα άλλα. Πολλά έχουν δρομολογηθεί, όμως ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Σίγουρα θα είναι δύσκολη η κατάσταση στην αρχή και πιστεύουμε με την πορεία των εμβολιασμών και του καλού καιρού να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. Είναι σημαντικό να είμαστε ασφαλείς και να μην έχουμε κρούσματα».

Νίκος Παπαδόπουλος: Είναι πολλά που πρέπει να δρομολογηθούν

Σίγουρα είναι θετικό που ανοίγουμε, όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τα μαγαζιά που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, δήλωσε στην ο κ. Παπαδόπουλος «Όταν θα λειτουργήσει το 1/3 του μαγαζιού και μάλιστα με τόσο μικρό ωράριο αναρωτιέμαι πώς θα βγουν οι υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά θα δουλέψει και λιγότερο προσωπικό. Πιστεύω ότι πρέπει να δρομολογηθούν πολλά και για όσους ανοίξουν και για όσους δεν μπορούν επειδή δεν έχουν χώρο..»

Γεωργία Παναγιωτοπούλου: Πρέπει να ισορροπήσουμε

Επιστρέφουμε με πολλές απώλειες και μεγάλες δυσκολίες μετά από έξι μήνες, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η κ. Παναγιωτοπούλου «Θα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ των μεγάλων αναγκών ρευστότητας, του περιορισμένου ωραρίου και των υγειονομικών κανόνων. Ο δρόμος είναι ανηφορικός όμως θα τα καταφέρουμε !».

Δημ. Ψαλτόπουλος: Θετικό βήμα η επανεκκίνηση

 Εμείς θα κάνουμε ότι ακριβώς λένε τα πρωτόκολλα με τις αποστάσεις και τις απολυμάνσεις μας είπε ο κ. Ψαλτόπουλος, για να διασφαλιστεί η υγεία όλων μας. Είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο για όλους μας με πολλές δυσκολίες αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, πρόσθεσε.».

Ανδρέας Γιαννόπουλος: Με δυσκολία θα επανέλθουμε

Η κατάσταση μετά από έξι μήνες δεν είναι καθόλου εύκολη, μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος και προσθέτει «Είμαστε επιφυλακτικοί, όλα είναι αβέβαια, θεωρώ ότι με δυσκολία και κόπο θα επανέλθουμε. Το πρόβλημα του ιού εξακολουθεί να υπάρχει και ο εμβολιασμός είναι ελπίδα αλλά χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει».

Ζωή Μητρογιάννη: Με τη βοήθεια πολιτείας και δήμου θα τα καταφέρουμε

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μας είπε η κ. Μητρογιάννη από την Αμαλιάδα και τονίζει «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον. Είναι σα να ξεκινάμε από την αρχή. Πολύ δύσκολα όλα, χρειάζεται η βοήθεια της πολιτείας και του δήμου και η κατανόηση όλων έτσι ώστε να καταφέρουμε να σταθούμε ξανά όρθιοι.».

Διον. Κουτσογιαννόπουλος: Έχει λείψει στον κόσμο η έξοδος

Είναι πολύ αισιόδοξο όλο αυτό δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Κουτσογιαννόπουλος από τα Λεχαινά «Ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει ανάγκη να βγει, εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα γιατί είμαστε σε πλατεία, και πιστεύω πως ότι πρόβλημα προκύψει θα αντιμετωπιστεί. Οι εμβολιασμοί προχωρούν και ελπίζω σε ένα πιο καλό και υγιές καλοκαίρι από πέρυσι.».

Η μουσική σε παύση…

Για τη σκοπιμότητα να ανοίξει η εστίαση χωρίς να υπάρχει μουσική ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ κ. Θαν. Εξαδάκτυλος εξήγησε την εισήγησή του  «Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση..».

Τί προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.

Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests.

Σημείωση

Ο κλάδος της εστίασης είναι νεκρός  εδώ και μισό χρόνο και αυτές τις ώρες «παλεύει για να αναστηθεί με νύχια και με δόντια»..

Τα προβλήματα είναι πολλά, με σύνεση, ψυχραιμία και καλή πρόθεση μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η εστίαση αφορά και απασχολεί πολλά επαγγέλματα , προμηθευτές και επιχειρήσεις από αγρότες, κτηνοτρόφους με κηπευτικά και κρέατα, τους φούρνους για ψωμί, τα σούπερ μάρκετ, οινοποιεία, κάβες κ.ά. Στη δύσκολη αυτή κατάσταση, κάθε Ηλείος και κάθε Ηλεία ας βοηθήσει και ας στηρίξει τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Εκτός λοιπόν από τους νόμους του κράτους, υπάρχουν και οι άγραφοι νόμοι, της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας που μπορούν να εφαρμοστούν κατ εξαίρεση, για λίγες ημέρες και μόνο.

Με σεβασμό και εκτίμηση η εφημ. Πατρίς.

Όλη η επικαιρότητα