Πολιτική

Κατρίνης: «Η περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση των εργαζομένων έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας»

Ακούστε το άρθρο

‘’ Η κυβέρνηση σπρώχνει στο περιθώριο τον κόσμο της εργασίας’’ τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας, σήμερα στην Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στους νόμους που έφερε η κυβέρνηση , υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις και απαξίωσαν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στη θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας και της απλήρωτης εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα, με βάση την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 37% των εργαζόμενων να εργάζεται πέραν του κανονικού ωραρίου.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα που του απηύθυνε ο κ.Κατρίνης για το αν θα μεταφερθούν οι υποχρεώσεις 800.000 επαγγελματιών (με τα μαγαζιά κλειστά) προς τον e-ΕΦΚΑ που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας οι οποίοι καλύπτουν υπαρκτές  ανάγκες.

Στο ερώτημα του κ.Κατρίνη για το ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων τους  (όπως συνέβη στην πυροπροστασία, τα νοσοκομεία και τις δομές προσφύγων), ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε και πάλι να απαντήσει.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους εργαζόμενους στον επισιτισμό και στον τουρισμό που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και ειδικά σε όσους δεν καλύπτονται από κάποιο επίδομα ή βοήθημα.

Τέλος, ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνησης , η οποία θεσπίζει αναστολή υποχρεώσεων χωρίς ταυτόχρονα να προχωρά σε μια γενναία ρύθμιση προκειμένου να μπορούν να εξοφληθούν αυτές οι υποχρεώσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται αφού  η υστέρηση εσόδων ξεπέρασε τα 14 δις ευρώ το 2020 ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξήθηκαν κατά 6 δις ευρώ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε την πρόταση για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ και των κοινωνικών δομών στα βαρέα και ανθυγιεινά και επανέφερε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και αποζημίωση ειδικού σκοπού στο ύψος του μισθού, καθώς και τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους 350.000 μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ, μιλώντας για ζήτημα ανθρωπιάς και κοινωνικής συνοχής και όχι πολιτικής επιλογής.

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε:’’ Οι επιλογές της κυβέρνησης απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και προκαλούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Το φιάσκο με τις συντάξεις, η θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και η κατάργηση αμοιβής για τις υπερωρίες έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας’’.

Εξάλλου σήμερα, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής την Πρόεδρο κ.Γεννηματά κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την ανυπαρξία μέτρων στήριξης για τους εργαζομένους.’’

Όλη η επικαιρότητα