Αποδράσεις Ηλεία

Κατσαρού: Μικρό και ήσυχο έχει καμάρι του τον Κόροιβο…

Ακούστε το άρθρο

Το Κατσαρού απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Πύργο και βρίσκεται πολύ κοντά στο Βούναργο. Κτισμένο σε υψόμετρο 61 μέτρα διαθέτει σήμερα περί τους 250 μόνιμους κάτοικους.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Μυρτιάς, ενώ το όνομα του χωριού αναφέρεται ότι προέρχεται από τον ομώνυμο παραπόταμο του ποταμού Ιάρδανου. Το 1912 ορίστηκε έδρα ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας, ενώ σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Κατσαρού που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες ενώ υπάρχουν και οικογένειες που έχουν επιλέξει να ζουν στη κοινότητα παρ’ ότι τόπος εργασίας τους είναι ο Πύργος.

Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό με πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που έχει καμάρι του την ποδοσφαιρική ομάδα του Κoροίβου που πριν αρκετά χρόνια είχε φτάσει να παίζει στη Δ’ Εθνική, «διαφημίζοντας» με αυτό τον τρόπο τη μικρή κοινότητα. Αν και η πανδημία έχει εκμηδενίσει τις δράσεις του η κοινότητα διαθέτει και έναν πολύ δραστήριο Πολιτιστικό σύλλογο…

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κατσαρού)

«Το Κατσαρού είναι μία πολύ μικρή κοινότητα χωρίς πάρα πολλές δραστηριότητες. Οι νέοι στο χωριό μας δεν είναι πάρα πολλοί. Τα μικρά παιδιά είναι περίπου 12 και στο Λύκειο – Γυμνάσιο περίπου 8 παιδιά, που πηγαίνουν σχολείο στο Βούναργο, στο Πράσινο αλλά και στον Πύργο. Στο χωριό μας λειτουργεί ένα μικρό μπακάλικο που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και υπάρχει και μία ψησταριά που κάνει και delivery που εξυπηρετεί τόσο το χωριό αλλά και τα γύρω χωριά.

Στο Κατσαρού καλλιεργείται κυρίως σταφίδα και ελιές. Φέτος ήταν μέτρια η παραγωγή αλλά ευτυχώς το λάδι πουλήθηκε, έφυγε με 2,60 το κιλό και η σταφίδα είχε μία καλή τιμή. Πήγαν καλά, σχετικά, τα πράγματα εν μέσω πανδημίας.

Κοιτάζουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να έχουμε βοήθεια από τον δήμο Πύργου για θέματα όπως η Αγροτική οδοποιία, η άσφαλτος στον κεντρικό δρόμο του χωριού και κάποια άλλα μικρά έργα ανάμεσά τους ένα γεφύρι που χρειάζεται ανακατασκευή αλλά και κάποιες άλλες μικρές παρεμβάσεις. Έχουμε πάρει υπόσχεση ότι θα έρθει η μηχανικός του δήμου για να καταγράψει τα προβλήματα του χωριού και μέσα στην Άνοιξη κάποια έργα να τα προχωρήσουμε.

Όσον αφορά τις βασικές υποδομές με το φωτισμό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και με το νερό επίσης δεν έχουμε πρόβλημα, μας άλλαξαν και τα ρολόγια και τα πράγματα είναι πολύ καλά. Ο γιατρός περνά κάθε Τρίτη και συνταγογραφεί.

Ο κόσμος με την πανδημία έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, αυτό είναι αλήθεια, όμως εμείς εδώ στο χωριό έχουμε τις καλλιέργειες, οι κάτοικοι πηγαίνουν στα χωράφια τους και δεν ενοχλεί τόσο πολύ το κλείσιμο.

Παλαιότερα είχαμε και την ομάδα του Κοροίβου Κατσαρού που είχε φτάσει να παίζει μέχρι και στη Δ’ Εθνική που ήταν σπουδαίο επίτευγμα και είχε ξεφύγει έξω από τα όρια του νομού Ηλείας. Είχαμε πάρει μάλιστα και το Κύπελλο Ηλείας. Φέτος δεν καταφέραμε να κατέβει η ομάδα παρόλα αυτά όμως το γήπεδο παραμένει σε καλή κατάσταση, το συντηρούμε, αν και χρειάζεται κάποιες επιδιορθώσεις στο μοτέρ. Ευελπιστούμε ότι θα ξανακατέβει στα γήπεδα της Ηλείας ο Κόροιβος γιατί είναι μία ιστορική ομάδα».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εκπαιδευτικός, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσαρού «Η Ειρήνη»)

«Η Πανδημία έχει περιορίσει τις δράσεις του συλλόγου μας. Πριν την πανδημία κάναμε πολλά πράγματα όπως στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, κάναμε γιορτή τα Χριστούγεννα όπου ερχόταν ο Άγιος Βασίλης και μοίραζε δώρα στα μικρά παιδιά του χωριού και όχι μόνο, κόβαμε την πίτα μας, κάναμε γιορτή της γυναίκας καθώς και καρναβάλι μέσα στο χωριό και μετά ακολουθούσε γιορτή.

Φυσικά είχαμε και την ομάδα ποδοσφαίρου, τον Κόροιβο, που διοργανώναμε και πανηγύρι, όμως δυστυχώς φέτος η ομάδα δεν υφίσταται, ίσως το αναλάβει και αυτό ο σύλλογος από την επόμενη σεζόν.

Έχουμε κάνει πάρα πολλά έργα στο χωριό και τα έχουμε κάνει με δικές μας ενέργειες. Συντήρηση, καθαρισμοί με τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες. Το χωριό βοηθά οικονομικά, όπως έκανε με τον ναό, με την Παναγίτσα, το σχολείο και άλλα σημεία. Μας στήριξαν όλοι οικονομικά με το υστέρημά τους. Το χωριό μας είναι μικρό και ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας. Ακόμα και τον στολισμό των Χριστουγέννων μόνοι μας τον κάναμε. Θα ήταν σίγουρα καλό να μπορέσει να μας βοηθήσεις και ο δήμος Πύργου σε ορισμένα πράγματα.

Όταν τα πράγματα το επιτρέψουν θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και πάλι δράση, να ξανακάνουμε τις γιορτές μας. Θα θέλαμε να κάνουμε εκδήλωση ακόμα και για την Επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική επανάσταση. Ας ελπίσουμε ότι από το καλοκαίρι θα είμαστε καλά και θα γυρίσουμε στα παλιά μας και τις δραστηριότητες του συλλόγου μας».

Διονύσης Κολλιόπουλος

«Μας έχει κλείσει μέσα η πανδημία και είμαστε σαν τα ποντίκια. Είμαι και 95 ετών και δεν πηγαίνω στα χωράφια. Παλαιότερα καλλιεργούσαμε σταφίδα, ελιές, είχαμε αμπέλια… τώρα έχουν πέσει τα πράγματα πολύ. Το λάδι έφτασε 2,5 ευρώ και λέμε ότι είναι καλή τιμή, η σταφίδα επίσης έχει πέσει πάρα πού σε σχέση με το παρελθόν.

Παλιότερα είχαμε πάνω από 350 άτομα μόνιμους κάτοικους στο χωριό, πλέον έχουν αποβιώσει πολλοί. Πολλά σπίτια είναι κλειστά… έρχονται μερικοί το καλοκαίρι και τις γιορτές. Είχαμε και το ποδόσφαιρο με τον Κόροιβο και μαζευόταν ο κόσμος. Τα πράγματα είναι δύσκολα, η οικονομία δεν πάει καλά. Με σύνταξη 360 ευρώ τι να κάνεις; Λέμε ευτυχώς που είναι κλειστά και τα καφενεία και δεν ξοδεύουμε και καθόμαστε έξω και τα λέμε μεταξύ μας…».

Όλη η επικαιρότητα