Αγροτικά

Κεντρική διαχείριση των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων

Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Οικονόμου προχωρά η διαβούλευση με στόχο την αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ που λειτουργούν στη χώρα.

Με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων η σχετική διαβούλευση και η ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων αναμένεται να ενταθεί
και να κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και να συμπεριλάβει όλους τους
ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΓΟΕΒ, προκειμένου να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των ΟΕΒ.

Οι μεταρρυθμίσεις θα κινούνται προς την κατεύθυνση κεντρικοποίησης και εξασφάλισης της εισπραξιμότητας, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνενώσεων των ΤΟΕΒ μέσω ενός αδιάβλητου μηχανισμού, προκειμένου να επέλθει μία εις
βάθος εξυγίανσή τους.

Στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων και των σκέψεων, σύμφωνα με
πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κεντρικής Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνονται εμφανείς και οι δυνατότητες που θα έχουν οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που θα συμμετάσχουν στην δημιουργία της συγκεκριμένης κεντρικής υπηρεσίας με
την ενσωμάτωσή τους σε αυτή.

ΓΟΕΒ ανά Περιφέρεια

Στο σχεδιασμό αυτό μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η δημιουργία Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) ανά γεωγραφική περιφέρεια, όπως Π.Χ ΓΟΕΒ Πελοποννήσου.

Μάλιστα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη συστήσει επιτροπή αναδιοργάνωσης των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέλος της οποίας θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκων Τζινιέρης.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.
“Η εν λόγω δεκαμελής επιτροπή γνωμοδοτεί επί των αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες στον τρόπο διοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων σε ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ” δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πλέον “η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει λόγο στο μέγα θέμα αναδιοργάνωσης ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ”. Παράλληλα, στα πλαίσιο της διαβούλευσης εξετάζεται και η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης που θα βασίζεται στις κοινοτικές οδηγίες και θα είναι ανταγωνιστικό ως προς την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και η εισαγωγή μίας νέας λογικής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των Οργανισμών.

Πηγή:  “Επί γης”, η Νέα Αγροτική εφημερίδα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα