Ηλεία

ΚΙΝΑΛ ΝΕ Ηλείας: «Σύνδεση με την παραγωγή και όχι κατάργηση των τμημάτων ΑΕΙ της Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και νομός Ηλείας έχουν ένα μεγάλο κοινό χαρακτηριστικό. Είναι στον ίδιο βαθμό πολύπαθα, έρμαια των εκάστοτε κυβερνόντων και της αδιαφορίας τοπικών ηγεσιών με λάθος στρατηγικές και άξονες ανάπτυξης.

Οι μέρες που διανύουμε ως χώρα και ως πολίτες είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες, δεν πρέπει να τις αψηφούμε αλλά και οι κυβερνώντες δεν πρέπει να τις παραγνωρίζουν και να νομοθετούν με άδικο και τρόπο που υπερβαίνει τις ίδιες τις κοινωνίες. Η συζήτηση για την αναμόρφωση του χάρτη και γενικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι απλή έκθεση ιδεών για τον κάθε υπουργό, αλλά είναι μια συζήτηση που αφορά και εμπλέκει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο κυρίως το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτό που θα πρέπει πρώτα να μας νοιάζει είναι η συζήτηση και η διαβούλευση με σοβαρούς όρους για την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από την μια οι ευθύνες όσων οδήγησαν πολλές φορές σε δημιουργία μικρών αμφιβόλου χρησιμότητας τμημάτων με φυσικό επακόλουθο την ασφυξία και από την άλλη φυσικά το μέλλον όσων τμημάτων και σχολών ανά την επικράτεια λαμβάνοντας υπόψη τους εν ενεργεία αλλά και μελλοντικούς φοιτητές, έχουν σοβαρή προοπτική επιβίωσης. Μια σοβαρή συζήτηση χωρίς να υπόκειται σε διαρροές και επίπλαστα εμπόδια.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και την μονοδιάστατη αντίληψη και αυτής της κυβέρνησης καθώς κινείται στην λογική ‘Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι’ και δεν δίνει αναπτυξιακή τροχιά στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο νομός Ηλείας διαθέτει περιοχές με τεράστια ιστορική αξία και πολιτιστική προοπτική για το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και γεωργική παραγωγή για το τμήμα Γεωπονίας  της Αμαλιάδας ώστε να βοηθήσει την αγροτική οικονομία. Μπορούν λοιπόν να συνεργασθούν εκπαίδευση και αγορά εργασίας. ξεπερνώντας τις χρόνιες παθογένειες «του φτιάχνω σχολές για τα ενοίκια και την τοπική αγορά».
Αντί να προωθήσουν αυτό το σύγχρονο μοντέλο πανεπιστημιακής επέκτασης κινούνται ξανά συγκεντρωτικά για λόγους που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει και ενώ το ίδιο το Παν. Πατρών υποστηρίζει πως μπορούν να υποστηριχθούν όλα τα τμήματά του ως έχουν ή των επαναπρογραμματισμό τους πάνω σε αυτόν τον άξονα.

Ζητάμε λοιπόν δικαιολογημένα, για αυτούς τους ουσιαστικούς λόγους να μην καταργηθούν τα δυο τμήματα στην Ηλεία.

Αυτό που οφείλουμε όλοι να κινηθούμε λοιπόν είναι να ξεκινήσουμε μια επί ίσοις όροις συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας χωρίς αφορισμούς, καχυποψία και ανειλικρίνεια. Δεν αξίζουν αυτό ούτε οι πολίτες της Ηλείας, ούτε οι φοιτητές των τμημάτων που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ                           

ΠΥΡΓΟΣ 18/2/21

Όλη η επικαιρότητα