Οικονομία

ΚΚΕ Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας: Άμεσα μέτρα για πλήρη αποζημίωση και στήριξη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών

Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, δημιουργεί νέα και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, με αποκορύφωμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι σταφιδοπαραγωγοί σε Αίγιο, Ηλεία και Ζάκυνθο. Πριν ακόμα τρυγήσουν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής τους, λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, με μεγάλη πιθανότητα να χάσουν τους κόπους και το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς. Και όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται ήδη δραματική μείωση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα  η παραγωγή που έχει απομείνει να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Ενώ προπαγανδίζει την “εξωστρέφεια” ως διέξοδο των αγροτοπαραγωγών και προβάλλει τα “πιστοποιημένα” προϊόντα (πχ ΠΟΠ, “βιολογικά” κλπ) ως τη λύση, η πολιτική της στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ ουσιαστικά ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως το αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους»,  που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ  οποίος κινείται στην ίδια γραμμή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση σήμερα, αφήνει στο έλεος των καπιταλιστικών συμφερόντων τους αγροτοπαραγωγούς.

Στο σημερινό σύστημα, της λεγόμενης “οικονομίας της αγοράς”, όπου κυριαρχεί ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός για το κέρδος, μόνιμο φαινόμενο είναι η λεηλασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτοί αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους πάμφθηνα στους επιχειρηματίες της μεταποίησης και της εμπορίας, οι οποίοι εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας στη συνέχεια τα μεταποιημένα ή μη αγροτικά προϊόντα πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Όταν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και των οικονομικών κρίσεων που το χαρακτηρίζουν, η παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί, οι παραγωγοί μένουν ξεκρέμαστοι με χρέη και με κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες ενώ η  λιμνάζουσα παραγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα με τη σταφίδα, θα μπορούσε να διοχετευθεί και μάλιστα σε προσιτή τιμή για την κάλυψη τους.

Σήμερα υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και συνολικά στη χώρα μας, για κάλυψη με μεγάλη επάρκεια των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Δυνατότητες που ενισχύονται και από την μεγάλη πρόοδο της εφαρμογής επιστημονικών μεθόδων στην παραγωγή. Όμως η αξιοποίησή τους σε όφελος του λαού μας σήμερα εμποδίζεται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης,  ο οποίος λειτουργεί με μοναδικό άξονα το κέρδος των μονοπωλίων.   Προϋπόθεση για φιλολαϊκή αξιοποίηση των επιστημονικών δυνατοτήτων, είναι η κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής από την εργατική εξουσία, με υπαγωγή σε αυτόν του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την καταστροφή τους, ούτε να εμπιστευτούν τις εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων.

Τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!

Η πείρα έχει δείξει ότι οι όποιες κατακτήσεις υπήρξαν, όπως για παράδειγμα  το αφορολόγητο των αγροτών, ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, της αλληλεγγύης και στήριξης τους από τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και απαιτώντας:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Όλη η επικαιρότητα