Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2020 – koinonikomerisma.gr: Ποιοι οι δικαιούχοι – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να καθορίσει το οικονομικό επιτελείο τα κριτήρια, προκειμένου οι αιτήσεις των δικαιούχων και η καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος για το 2020 να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Στους δικαιούχους για το φετινό Κοινωνικό Μέρισμα αναμένεται να είναι ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο τα ακριβή κριτήρια δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι αυτό θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (σήμερα φέρει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2019») η οποία θα φέρει τον τίτλο «Κοινωνικό Μέρισμα 2020».

Ο καθορισμός των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα του 2020 αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Για το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2019, ύψους 700 ευρώ, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων είχε ανοίξει από τις 17 έως και τις 26 του μήνα και η είσοδος σε αυτή γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXISnet.

Οι δικαιούχοι του 2019 ήταν:

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

via

Όλη η επικαιρότητα