Υγεία

Κορονοϊος: Μάσκα «ναι», «όχι» στην ασπίδα – Τι λένε οι ειδικοί

Ακούστε το άρθρο

Την στιγμή που ο κορονοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας, εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες πιο είναι το πιο σωστό μέσο προστασίας, μάσκα ή ασπίδα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Τις τελευταίες ημέρες, οι μάσκες έχουν γίνει υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους σε πολλά μέρη του πλανήτη – τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς – με τη χώρα μας να αυξάνει επίσης τις τοποθεσίες στις οποίες η χρήση τους είναι υποχρεωτική.

Ο  πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό την περίοδο του κορονοϊού, αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας.

Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον ιό. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι η χρήση μάσκας μάς προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά. «Και ενώ για τους περισσότερους θα περάσει χωρίς προβλήματα, κάποιοι θα δώσουν μάχη για τη ζωή τους», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που «οι γιατροί και οι νοσηλευτές το γνωρίζουν καλά καθώς είναι από τη φύση της εργασίας εκτεθειμένοι σε τριπλάσιο ως τετραπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης».

Αυτό όπως λέει, αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί υγειονομικοί παγκοσμίως και στην Ελλάδα μολύνονται και νοσούν , ενίοτε με μοιραία κατάληξη. «Όλοι εμείς οι οποίοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προστατευόμαστε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό παρακαλούμε και τους συμπολίτες μας να πράξουν, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ύπουλη αυτή ασθένεια».

«Η μάσκα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».

via

Όλη η επικαιρότητα