Ελλάδα Υγεία

Κορονοϊός: Αποκάλυψη Μαγιορκίνη – “Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης”

Ακούστε το άρθρο

Την εξέταση νέων μέτρων εξετάζουν οι Αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες.

Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης έθεσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, “εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους”.

Μαγιορκίνης: “Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι”

“Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα, να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης” δήλωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Μαγιορκίνης για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι “έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκοσμία κλίμακα και θα συμβεί και αυτό”. Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας, ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική”.

“Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δεν θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς, όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα” σημείωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι “τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες. Τα εγχώρια κρούσματα δεν πρέπει να τα βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα”.

Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων “ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερος νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό”. Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης όχι ορφανά.

via

Όλη η επικαιρότητα