Ελλάδα

Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πανδημία (21/05/2021)

Ακούστε το άρθρο

Από τη σημερινή ενημέρωση απουσίαζε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Κορινθία, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά.

Αρχικά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει πτωτική πορεία, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%. Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, και αφορά σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα. Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.

Τέλος, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

“Η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων όπως θα θέλαμε. Σημαντικό ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε από τα self tests. Περισσότεροι από 19.000 συνάνθρωποι μας έχουν διαγνωστεί θετικοί από τα self tests. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει χαμηλός και σταθερά κάτω από 4%. Η θετικότητα σε κάποιες περιοχές της επικράτειας είναι υψηλή, κάτι που αποδεικνύει εξάρσεις της διασποράς”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι νοσηλείες στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 20%. “Οι νέες νοσηλείες δεν μειώνονται όπως θα θέλαμε, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι άνω των 65 ετών που νοσούν. Κάνω έκκληση στους ανθρώπους άνω των 50 ετών να μας εμπιστευτούν και να εμβολιαστούν”.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας”.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Σε ερώτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε: “Το βασικότερο προνόμιο τους είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους να μην νοσήσουν. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self test. Πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Γίνονται 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολιασμένων”. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα