Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γρίφος για τους επιστήμονες η εικόνα της πανδημίας σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Ακούστε το άρθρο

Στα… συνήθη επίπεδα ημερήσιων κρουσμάτων κάθε Τρίτης επανήλθαν σήμερα οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, δηλαδή στα επίπεδα που χαρακτηρίζουν σε γενικές γραμμές την εβδομάδα και όχι σε εκείνα της Κυριακής και της Δευτέρας που είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικά λόγω του μικρότερου αριθμού τεστ που διενεργούνται.

Τα 2.135 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από τα 1.388 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και τα 1.499 την Κυριακή, δείχνουν για μια ακόμη… Τρίτη που κυμαίνεται πραγματικά η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα. Ενδεικτικά, χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι έγιναν 12.698 τεστ μοριακού ελέγχου, γεγονός που συσχετίζεται με τον αριθμό των 1.388 κρουσμάτων, ενώ σήμερα έγιναν 22.166 τεστ.

Αυτό που δεν αλλάζει τις τελευταίες ημέρες είναι η αγωνία με την οποία διατυπώνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την εκτίμησή τους για την κατάσταση και τις μετρημένες κουβέντες που χρησιμοποιούν – «εύθραυστη, κρίσιμη, οριακή σταθεροποίηση» είναι λέξεις που αναφέρουν για να περιγράψουν που βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα. Ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση να διατηρηθεί και να ακολουθηθεί από μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Συνεχής η άνοδος στους διασωληνωμένους

Συνεχώς ανοδική τάση καταγράφεται στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς, όπως έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως οι ειδικοί ότι θα συμβεί λόγω του κύματος των ασθενών που φτάνει στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 562 και οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν 101. Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.815, με τους 1.189 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο.

Ενδεικτικό των «τυφλών» χτυπημάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός σε ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι ότι ανάμεσα στους 562 διασωληνωμένους υπάρχουν 12 άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων, στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες.

Άλλοι 242 άνθρωποι ηλικίας 40-64 χρόνων δίνουν επίσης σκληρή μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Το 75% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι άνδρες (183).

Πλειονότητα είναι οι άνδρες ασθενείς και στην ηλικιακή ομάδα 65 χρόνων και άνω. Από τους 307 διασωληνωμένους λόγω της λοίμωξης Covid-19 οι 212 είναι άνδρες και οι 95 γυναίκες.

Στο «κόκκινο» Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Το 53% των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνουν τρεις περιοχές, η Θεσσαλονίκη (607), η Αττική (401) και η Λάρισα (129). Επιβαρυμένες εμφανίζονται και δεκάδες άλλες περιοχές της επικράτειας, όπως η Μαγνησία (93 κρούσματα), η Χαλκιδικη (44), η Ημαθία (75), η Πέλλα (68) και η Πιερία (60 κρούσματα).

Η Θεσσαλονίκη διατηρεί το επιδημιολογικό της φορτίο. Ο διπλάσιος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα στην πόλη (607) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (300) αποδίδεται στον μειωμένο αριθμό ελέγχων.

Άλλωστε όπως επισήμανε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων είναι δραματικά αργή. Πιο συγκεκριμένα, τη 2η εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 17.513 νέα κρούσματα. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, από τις 16 έως και τις 22 Νοεμβρίου δηλώθηκαν 17.446 περιστατικά, δηλαδή λίγο λιγότερα.

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία

Αυτή η οριακή υποχώρηση αποτυπώνεται και στα συγκριτικά στοιχεία της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου για τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τη 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.596 νέα περιστατικά κορωνοϊού και την 3η εβδομάδα 4.349.

Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν 3.397. Στην Αττική η μείωση είναι πιο ξεκάθαρη, ωστόσο αμυδρά σημάδια βελτίωσης αρχίζουν να φαίνονται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ο αργός ρυθμός υποχώρησης της επιδημίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, εξετάζεται ήδη από τους ειδικούς που αναζητούν τους λόγους της αργής αποκλιμάκωσης, αλλά επιπλέον στοχευμένα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας.

via

Όλη η επικαιρότητα