Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εκτός πανεπιστημιακών κλινικών οι ασθενείς – Το αίτημα της Ιατρικής Αθηνών

Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό και μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Τομέων και οι εκπρόσωποι ανά βαθμίδα, με την οποία οι καθηγητές ζητούν από το υπουργείο Υγείας, να μην νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό στις Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Ωστόσο ερώτημα αποτελεί τι σημαίνει αυτό στην πράξη, με δεδομένο ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» για παράδειγμα, είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Οι λόγοι που επικαλείται η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήγε πίσω η δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών, όπως και η εξειδικευμένη θεραπεία δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων.

Την αντίδραση, όμως, των γιατρών του ΕΣΥ προκάλεσε η απόφαση αυτή, ασχέτως εάν βασίζεται σε υπαρκτές ανάγκες. Μάλιστα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει προσχηματική την αγωνία των Καθηγητών «για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας «δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία» και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών».

«Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν, τους ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υποβαθμίστηκε η νοσηλεία μόνο “των δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων” αλλά συνολικά της υπόλοιπης -πλην Covid- νοσηρότητας εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, σε σύστημα μίας νόσου.

Τους ενημερώνουμε επίσης ότι την περίοδο της πανδημίας δε διακόπηκε μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών μελλοντικών συναδέλφων μας αλλά και, πάλι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων συναδέλφων μας. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δε θυμόμαστε να ψέλλισαν κουβέντα» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η απόφαση της Ιατρικής Σχολής επισημαίνει επίσης την τήρηση των πρωτοκόλλων κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων «ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά». Εύλογα, ερμηνεύεται αυτό, πως οι πανεπιστημιακοί ζητούν λιγότερες εισαγωγές και συντομότερες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό.

Οι «υποδείξεις των “αξιότιμων” καθηγητών» προσβάλλουν «βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ», απαντά η ΟΕΝΓΕ. «Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid.

Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό, αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι “αξιότιμοι” καθηγητές».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν κάθε πανεπιστημιακό «που σέβεται το λειτούργημά του» ως δασκάλου και γιατρού, να αποδοκιμάσει ανοιχτά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Τέλος, ζητούν να μην αποκλειστούν από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές οι ασθενείς με Covid-19.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα