Επιστήμη

Κορωνοϊός: Εφεύρεση 14χρονης θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία του ιού

Ακούστε το άρθρο

Καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ριχτεί στη «μάχη» για να βρουν μια θεραπεία για τον κορωνοϊό, μία 14χρονη από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεχωρίζει.

Η Άνικα Τσεμπρολού (Anika Chebrolu), κέρδισε το φετινό βραβείο σε έναν διαγωνισμό για νέους επιστήμονες (3M Young Scientist Challenge), που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 25.000 δολαρίων, για μια εφεύρεση που θα μπορούσε να προσφέρει σε μια πιθανή θεραπεία για την Covid 19.

Η νικήτρια εφεύρεση της Άνικα χρησιμοποιεί μεθοδολογία πυριτίου (in-silico) για να ανακαλύψει ένα μόριο μολύβδου που μπορεί επιλεκτικά να συνδεθεί με την ακίδα πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες, είδα ότι υπάρχει τεράστια διαφήμιση από τα μέσα για το έργο μου, καθώς περιλαμβάνει τον ιό SARS-CoV-2 και αντικατοπτρίζει τις συλλογικές μας ελπίδες να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία καθώς, όπως όλοι, εύχομαι να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονική μας ζωή», είπε η Άνικα στο CNNi.

Η Άνικα, που είναι Ινδοαμερικανή, υπέβαλε την εφεύρεσή της όταν ήταν πήγαινε στη δευτέρα γυμνασίου, αλλά δεν ήταν πάντα επικεντρωμένη στην εξεύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Αρχικά, στόχος της ήταν να χρησιμοποιήσει μεθόδους in-silico για να προσδιορίσει μια ένωση μολύβδου που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια πρωτεΐνη του ιού της γρίπης.

Η Άνικα είπε ότι εμπνεύστηκε για να βρει πιθανές θεραπείες για ιούς αφότου έμαθε για την πανδημία γρίπης το 1918 και ανακάλυψε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, παρά τους ετήσιους εμβολιασμούς και τα αντιγριπικά φάρμακα στην αγορά.

«Η Άνικα χρησιμοποίησε την περιέργειά της για να υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με ένα εμβόλιο για την Covid-19», δήλωσε ο Δρ Σίντυ Μος, ένας από τους κριτές του διαγωνισμού.

Η Άνικα δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή ότι κέρδισε το βραβείο και τον τίτλο του κορυφαίου νεαρού επιστήμονα, αλλά η δουλειά της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο επόμενος στόχος της, λέει, είναι να δουλέψει μαζί με επιστήμονες και ερευνητές που παλεύουν για να «ελέγξουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα» της πανδημίας, αναπτύσσοντας τα ευρήματά της σε μια πραγματική θεραπεία για τον ιό.

Όπως λέει η ίδια, η εφεύρεσή της μπορεί να φαίνεται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εξακολουθεί να προσθέτει σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται. «Το πώς μπορώ να αναπτύξω αυτό το μόριο με τη βοήθεια ιολόγων και ειδικών στην ανάπτυξη φαρμάκων θα καθορίσουν την επιτυχία αυτών των προσπαθειών», σημειώνει.

Φυσικά η Ανίκα βρίσκει χρόνο να είναι και ένα φυσιολογικό 14χρονο παιδί. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποιο εργαστήριο ή δεν δουλεύει πάνω στον στόχο της να γίνει γιατρός ή ερευνήτρια, εκπαιδεύεται για τον παραδοσιακό ινδικό χορό Bharatanatyam.

via

Όλη η επικαιρότητα