Ηλεία Υγεία

Κορωνοϊός: Η Θεώνη Γεωργοπούλου θυμάται το Φεβρουάριο του 2020- «Είχα κάποιον άγγελο, γι’ αυτό έμεινα αλώβητη»

Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση μήνα μετά την είσοδο του 2020 κάνει την εμφάνισή του στη ζωή μας ο covid19, o ιός από τη μακρινή Κίνα που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή ολόκληρου του πλανήτη. Ο κόσμος παγώνει από την ευκολία μετάδοσης του ιού και οι κυβερνήσεις των κρατών καλούνται να πάρουν αναγκαστικά μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

Για την Ηλεία την περίοδο εκείνη ο ιός είναι μία πραγματικότητα και η πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου από την Αμαλιάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος να περιθάλπει από τα τέλη Φεβρουαρίου τον αείμνηστο συμπολίτη Μανώλη Αγιομυργιανάκη που είχε νοσήσει από το νέο κορωνοϊό. Η ανθρωπότητα παγωμένη από τις εξελίξεις μπροστά σε κάτι νέο και πρωτόγνωρο ακόμη και για την επιστήμη και τα σενάρια συνωμοσίας εκείνες τις ημέρες δίνουν και παίρνουν με τον ιό να αμφισβητείται ή και να συγχέεται με τη γρίπη ίσως από άγνοια, ίσως επειδή ήταν τόσο επιθετικός και τόσο πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώναμε με αποτέλεσμα όλο αυτό στα μάτια του απλού πολίτη να φαντάζει σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η κ. Γεωργοπούλου θυμάται μαζί μας όλα όσα έζησε τότε και μας μιλά για την αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο, για το αν φοβήθηκε για τη ζωή της, μας επισημαίνει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού και μας ξεκαθαρίζει τα συμπτώματα του ιού …

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Κυρία Γεωργοπούλου δέκα μήνες συμπληρώθηκαν από την είσοδο του κορονοιου στη ζωή μας. Τι θυμάστε από τον περασμένο Φεβρουάριο;

Ο περσινός χειμώνας  ήταν πολύ δύσκολος και ενδεχομένως ο κορωναιος να προϋπήρχε στη περιοχή μας και πριν των προσκυνητών του Ισραήλ. Για μένα αλλά και για όλη την Ελλάδα ήταν η πρώτη σοβαρή επαφή με τον sars cov 2.  Ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες οι ώρες διαχείρισης των πρώτων περιστατικών στη Δεληγιάννη 23 στην Αμαλιάδα ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά…  Η αγωνία του άγνωστου από τη μία και από την άλλη η αγάπη πολλών ανθρώπων που μου συμπαραστάθηκαν  με έχουν σημαδέψει εκείνη την περίοδο. Όλα ήταν πολύ έντονα.. αν και η αγωνία εκείνων των ημερών δυστυχώς  επαναλαμβάνεται σε κάθε νέο ασθενή με κορωναιο

Πολλοί είναι αυτοί που τον μπερδεύουν με τη γρίπη, έχουμε προσεγγίσει τα συμπτώματα του ιού ;

Εδώ και 10 μήνες εντοπίσαμε τη συμπτωματολογία και τη συμπεριφορά του από τη πύλη εισόδου του, συνήθως το ανώτερο αναπνευστικό μελετούμε τη κλινική του εικόνα, σε άλλους ελαφριά, σε άλλους με μέτρια και σε άλλους  με σοβαρή νόσο και προσπαθούμε να βρούμε πέρα από όποια υποστηρικτική θεραπεία, τη σωστή θεραπεία.

Προφανώς δεν είναι μια απλή  γρίπη και με όσα ξέρουμε έως σήμερα φαίνεται ότι παρουσιάζεται ως μια συστηματική πάθηση που άφορα όχι μονό το αναπνευστικό αλλά και το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα. Επιτίθεται με  μοναδικό τρόπο και σε μια ομάδα ασθενών εκμηδενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα αυτοί οι ασθενείς να χρειάζονται εξειδικευμένη γνώση και υποστήριξη.

Αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια οι άνθρωποι δε θα ζούσαν τόσα πολλά χρόνια

Ο ιός μέχρι τότε ήταν άγνωστος και εσύ εξέταζες άτομα που είχαν προσβληθεί. Φοβήθηκες για τη ζωή σου ;

Η κατάσταση ήταν δύσκολη εκείνη την περίοδο και όλα άγνωστα. Νιώθω τυχερή που με τα μέτρα προφύλαξης που είχα πάρει δε συνέβη το οτιδήποτε αλλά ίσως να είχα και κάποιον άγγελο να με προστατεύει που κατάφερα να μείνω αλώβητη σε εκείνη τη φάση και μπόρεσα να ασκήσω το καθήκον μου.

Πόσο θεωρείτε ότι θα μας βοηθήσει ο εμβολιασμός ;

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε και να ζήσουμε ξανά με όρους ασφαλείας και γαληνής.  Ειδικά οι μεγάλες ηλικίες οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες ομάδες. Αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια οι άνθρωποι δε θα ζούσαν τόσα πολλά χρόνια όπως τώρα στο δυτικό κόσμο. Η έναρξη των εμβολιασμών και η εμπειρία που θα προκύψει μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα διώξει αμφιβολίες και συστολές που ένιαι ανθρώπινο να έχουν αρκετοί . Εύχομαι μονό να  οργανωθεί σωστά ήλο αυτέ το εγχείρημα ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όλη η επικαιρότητα