Ελλάδα Υγεία

Κορωνοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων – Τι ρόλο θα παίξουν τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού

Ακούστε το άρθρο

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μεταξύ της υπουργού Υγείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της 11ης Ιανουαρίου στα σχολικά συγκροτήματα κατά την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θεωρείται οριστική, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, επιβλήθηκε και το αυστηρό lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας, ώστε να αναχαιτιστεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης: νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση rapid test στους μαθητές του Λυκείου και – πιθανόν – του Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν την τάση να συνωστίζονται περισσότερο.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός μεταξύ των γονέων και των κηδεμόνων που θα πρέπει να πηγαίνουν ή να τα παίρνουν τα παιδιά από τις σχολικές μονάδες.

Μπαράζ ελέγχων για την τήρηση των περιορισμών

Την ίδια ώρα σε στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές της Αττικής με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός, προχωρούν οι Αρχές στο πλαίσιο της επιστροφής του αυστηρού lockdown.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένα αστυνομικά μπλόκα για τον περιορισμό της κινητικότητας, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους, αλλά και περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τουλάχιστον πέντε είναι οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτή την φάση στο «μικροσκόπιο»: Πρόκειται για τον Ασπρόπυργο, το Ζεφύρι, το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι.

Κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού

Μία άλλη διάσταση που ενδεχομένως πρέπει να προσμετρηθεί είναι ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε 4 κρούσματα από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Βρετανία. Τα συνολικά κρούσματα ταξιδιωτών από τη Βρετανία που εξετάστηκαν, ήταν έξι.

«Τα τέσσερα άτομα ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα από τη Βρετανία. Βρίσκονται σε καραντίνα» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στο Reuters.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Alpha, ο Χαράλαμπος Γώγος δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, ωστόσο τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» είπε.

«Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» κατέληξε.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρθούν και αποφάσεις που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

via

Όλη η επικαιρότητα