Ελλάδα Πολιτική

Κορωνοϊός: Στις 12:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη – Κλείνουν εστίαση, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα

Ακούστε το άρθρο

Μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να μεταδοθεί τελικά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ημέρα καθυστέρηση, λόγω του φονικού σεισμού στη Σάμο.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στη Σάμο, για να διαπιστώσει τις ζημιές από το σεισμό και να βρεθεί κοντά στους πληγέντες.

Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι ιδιαίτερα σκληρά και θα έχουν προσανατολισμό στην αυστηροποίηση των μέτρων στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Τα νέα μέτρα

Ένα από τα πιο βασικά μέτρα, το οποίο εφόσον ανακοινωθεί θα προκαλέσει αντιδράσεις, είναι το κλείσιμο της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να ανακοινώσει το ολικό κλείσιμο της εστίασης ακόμα και στις «πορτοκαλί» περιοχές, όπως δηλαδή ισχύει ήδη για τις «κόκκινες» περιοχές. Σε περίπτωση πάντως που δεν προκριθεί αυτό το μέτρο, η εστίαση θα κλείνει είτε στις 21:00, είτε στις 22:00.

Ακόμα ένα μέτρο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί αύριο, είναι η αλλαγή ωραρίου στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον επιλεγεί το σενάριο για κλείσιμο των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου νωρίς το βράδυ ή αργά το απόγευμα και δεν επιλεγεί το σενάριο του πλήρους λουκέτου.

Ακόμα, στα μέτρα που εξετάζονται είναι η χρήση μάσκας παντού για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει προώθηση της τηλεργασίας, με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι το τι θα συμβεί με τις μετακινήσεις από και προς τους νομούς που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο.

Ενώ στην αρχή φάνηκε να προκρίνεται το σενάριο της απαγόρευσης, όπως μεταδίδουν πληροφορίες του MEGA, το εν λόγω μέτρο φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα μέτρα θα έχουν διάρκεια ενός μήνα, δηλαδή όλο το Νοέμβριο, ωστόσο θα επανεξετάζονται πολύ συχνά.

Ποιες περιοχές είναι στις κατηγορίες 3 και 4

Μέχρι στιγμής, στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, επτά περιφέρειες έχουν μπει στην κατηγορία 4, αυξημένου κινδύνου, και βρίσκονται σε μίνι lockdown. Αυτές είναι οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Λάρισα.

Την ίδια ώρα, σε Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με πορτοκαλί χρώμα, βάφονται ως αυτή την ώρα οι εξής περιοχές: Αττική, Εβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Βοιωτία και σειρά από νησιά στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Νάξος και η Σαντορίνη.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα