Categories: Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η έξοδος το Πάσχα με… τεστ

Share

Έντονες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σήμερα, επετράπησαν εκ νέου οι διαδημοτικές μετακινήσεις, χωρίς να λείπουν οι εικόνες συνωστισμού, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» πλην Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι απαγορευτική.

Παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι σε περίπτωση παραβιάσεων, θα εφαρμοστούν τα μέτρα και οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των επιδημιολόγων για να πάρει αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της εξόδου του Πάσχα με τη διεξαγωγή τεστ, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα».

Μέτρα θα ληφθούν και για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, όπου η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων θέλει να υποβάλλονται οι πολίτες σε self test πριν ταξιδέψουν με πλοίο.

Πάντως, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης διαφωνεί με το ενδεχόμενο μετακίνησης απο νομό σε νομό, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε θετικός υπό προϋποθέσεις στο σενάριο.

Γιατί η κυβέρνηση επέτρεψε τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε γιατί επετράπησαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όπως είπε, ελήφθη υπ’ όψιν η κόπωση των πολιτών. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».

Ωστόσο, η απαγόρευση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η εξέλιξη του φαινομένου είναι δυναμική. Μάλιστα, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν έλαβε την απόφαση εύκολα, αλλά κατόπιν προσεκτικής μελέτης των νέων δεδομένων των νοσηλειών.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα-αλυσίδες

Ο καθηγητής επιδημιολογίας τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να υποβάλλουν σε ελέγχους τους εργαζόμενους. Για το άνοιγμα των σχολείων προϋπόθεση είναι τα self test αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην το ανοίξουμε στις 12 Απριλίου» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα λύκεια.

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα είπε πως είναι χώροι υψηλού κινδύνου «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε».

Επεσήμανε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα».

Ανησυχία από την έκρηξη των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Πέραν της Αττικής, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αχαΐα.

Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση, που αποτυπώνεται και στα λύματα φτάνει σε κάποιους δήμους το 335% ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 90%. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 383 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Προβληματισμό προκαλεί και η Αχαΐα, με 108 νέα κρούσματα με γεμάτα τα νοσοκομεία και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στα 1.869, (+45%). Αντίστοιχα στην Κοζάνη, που μετρά 1.458 ενεργά κρούσματα (+57), σήμερα ανακοινώθηκαν 107 νέες μολύνσεις.

Η ραγδαία επιδείνωση των ενεργών κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία των περιοχών, οδήγησαν στην απόφαση περί μη επανέναρξης του εμπορίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

via