Life Υγεία

Κορωνοϊός: Τα 8 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τα αντισηπτικά και δεν το καταλαβαίνουμε

Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα αντισηπτικά είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πολλές φορές όμως δε τα χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο και έτσι, καταλήγουν να είναι τελείως αναποτελεσματικά.

Ας ποια είναι τα βασικά λάθη στη χρήση τους σύμφωνα την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Adelphi.

1. Το πρώτο και βασικό λάθος είναι να προτιμήσει κανείς ένα αντισηπτικό με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη λιγότερη από 60%. Πρέπει πάντα να προσέχουμε ώστε να αναφέρεται στη συσκευασία αν τα συστατικά του αντισηπτικού σκοτώνουν βακτήρια και ιούς, ειδικά η σήμανση για τους ιούς είναι απαραίτητη αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς. Από την άλλη μεριά, πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν μωρομάντηλα τα οποία φυσικά, δεν έχουν καμία προστατευτική δράση.

2. Γνωρίζουμε όλοι πλέον πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, τουλάχιστον για είκοσι δευτερόλεπτα. Το ίδιο λοιπόν πρέπει να κάνουμε και με το αντισηπτικό, δεν αρκεί απλά να το περάσουμε πάνω στο δέρμα. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να μην τσιγκουνευόμαστε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε!

3. Όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας βιαστικά πολλές φορές αφήνουμε επιφάνειες του δέρματός μας ανέπαφες. Οι κανόνες του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι ισχύουν και εδώ. Πρέπει να το περνάμε και ανάμεσα στα δάχτυλα, πάνω και κάτω στις παλάμες και να φροντίζουμε ώστε το υγρό να περνά ακόμα και μέσα από τα νύχια.

4. Αλήθεια, όταν χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό προσέχετε πού το τοποθετείτε μετά; Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρέπει να το αφήνουμε έκθετο στον ήλιο γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεσή του και την αποτελεσματικότητά του. Πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας όπου αναφέρεται η ιδανική θερμοκρασία για την καλή συντήρηση του σκευάσματος.

5. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με εγκαύματα λόγω της χρήσης αντισηπτικών. Και αυτό γιατί οι καταναλωτές ξέχασαν πως τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα λόγω του οινοπνεύματος που περιέχουν και άναψαν ένα τσιγάρο αμέσως μετά από τη χρήση τους. Ο γενικός κανόνας είναι πως δεν ερχόμαστε επαφή με αναπτήρες και κάθε είδους φλόγες για τριάντα λεπτά μετά τη επάλειψη του υγρού στα χέρια.

6. Όταν η βρωμιά είναι εμφανής στα χέρια μας, δεν αρκεί να βάλουμε ένα αντισηπτικό. Οι ειδικοί τονίζουν πως  δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο με σαπούνι και νερό σε τέτοιες περιπτώσεις.

7. Μήπως βάζετε αντισηπτικό στα χέρια και αμέσως μετά τα στεγνώνετε με μια πετσέτα; Μεγάλο λάθος: μπορεί αν μειώσει την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλο ποσοστό. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε να στεγνώσει.

8. Τέλος, πολλές φορές καθαρίζουμε με αντισηπτικό το δέρμα μας αλλά ξεχνάμε να καθαρίσουμε επιφάνειες που πιάνουμε συχνά, όπως την κάρτα μας ή το κινητό μας. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα μόλυνσης.

Όλη η επικαιρότητα