Categories: Υγεία

Κορωνοϊός: AstraZeneca και J&J ερευνούν τροποποίηση των εμβολίων προς αποφυγή σπάνιων θρομβώσεων

Share

Έρευνες αρχικού σταδίου με ζητούμενο πιθανή τροποποίηση του εμβολίου τους για την Covid-19, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων στο αίμα που συνδέεται με τα σκευάσμάτά τους, διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

Πέραν του Πανεπιστημίου της Οξφόδρης, στην έρευνα μετέχουν και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες.

Νέα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες διεθνώς σχετικά με το μηχανισμό σχηματισμού των θρόμβων ενισχύουν τις ελπίδες ότι τα αίτια μπορούν να εντοπιστούν και να ανασχεδιαστεί πιθανώς το εμβόλιο της AstraZeneca έως το επόμενο έτος, κατά την εκτίμηση ορισμένων εκ των ειδικών.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν όντως τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν, ή εάν αυτό θα είχε νόημα από εμπορικής άποψης, αναφέρουν οι ίδιοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson ανέφερε σχετικά ότι η εταιρεία «υποστηρίζει τη συνεχή έρευνα και ανάλυση κατά τη συνεργασία της με επιστήμονες και υγειονομικές αρχές παγκοσμίως».

Από πλευράς της, η AstraZeneca επισήμανε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, καθώς και για τη συγκέντρωση πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, και την κατάλληλη αντιμετώπιση».

Πέραν των εμποδίων στο επιστημονικό πεδίο, οι όποιες πιθανές τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν και αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή την έγκριση των σκευασμάτων εκ μέρους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Παρόλα αυτά, η άνευ προηγουμένου κλίμακα και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε fast-track διαδικασίες τόσο ως προς την επιστημονική έρευνα, όσο και σχετικά με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, όπως ακριβώς επιταχύνθηκε και η ανάπτυξη των εμβολίων σε πρώτη φάση.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν επισημάνει ότι το όφελος του εμβολιασμού με τα σκευάσματα των AstraZeneca και Johnson & Johnson υπερτερεί του όποιου κινδύνου παρενεργειών, έχοντας εκδόσει σχετικές οδηγίες έγκαιρης αναγνώρισης ύποπτων συμπτωμάτων προς πολίτες και την ιατρική κοινότητα.

Όμως για αμφότερα τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J -που έχουν στη βάση τους τροποποιημένο ή εξασθενημένο αδενοϊό- η ελαχιστοποίηση ή εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων θρομβώσεων μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τα σκευάσματα και την ευρύτερη διάθεσή τους.

Και τα δύο σκευάσματα μπορούν να αποθηκευτούν επί μήνες σε κανονική θερμοκρασία ψύξης, σε αντίθεση με τη βαθιά κατάψυξη που απαιτείται για τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna. Παράλληλα, το γεγονός ότι το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό θεωρείται πλεονέκτημα για την ανοσοποίηση πληθυσμών σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές ή δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: cnn.gr