WEB tv Ελλάδα Υγεία

Χαρδαλιάς: «Υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός» – «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τα αστικά κέντρα

Ακούστε το άρθρο

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαραδλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.

Είπε ακόμα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς

Τάσεις σταθεροποίησης του ποσοστού των κρουσμάτων δείχνει η Αττική από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας , ωστόσο όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, θα πρέπει να είμαστε προς το παρόν επιφυλακτικοί διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις.

Συνέστησε υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα -χρήση μάσκας, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού- προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού, λέγοντας ότι με βάση επιδημιολογικές μελέτες, τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες.

«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται».

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. «

Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα αριθμό διαγνώσεων που κινείται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι 3% είναι η θετικότητα όσων προσέρχονται στα Νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ. Είπε επίσης ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται τυχαία, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και γίνονται στοχευόμενα ως προς την επιλογή της περιοχής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα..

Ξεπερνούν τις 350.000 τα κρούσματα ανά ημέρα

Νέα ρεκόρ παγκοσμίως παρουσιάζουν τα κρούσματα Covid-19 ξεπερνώντας τις 350.000 ανά ημέρα. Οι χώρες της Ευρώπης είδαν δραματικές αυξήσεις στους αριθμούς των διαγνώσεων με εκθετική αύξηση , είπε ο καθηγητής.

Εξήγησε ότι την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρείται και στην Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και την Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δευτέρου κύματος. Σχετικά με το Ισραήλ που ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, φαίνεται να υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων η θετικότητα από το 15% έπεσε κάτω από 8% και έτσι θα προχωρήσουν στην άρση του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Β. Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας στελεχώνεται προκειμένου να λειτουργήσει με επάρκεια και ασφάλεια

Όλα έχουν γίνει βάσει σχεδιασμού, βάσει προγραμματισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν όλα κανονικά στο σύστημα υγείας, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απεργία γιατρών και νοσηλευτών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

«Τεστ γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερα», είπε ο υφυπουργός και επανέλαβε ότι στην αρχή της πανδημίας ξεκινήσαμε με 850 τεστ την ημέρα, και σήμερα ο μέσος όρος των τεστ για covid-19 είναι 13 με 14.000. «Υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια και αυξημένη παραγωγική δυνατότητα» είπε. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες η παραγωγική δυνατότητα σε τεστ θα αυξηθεί, διότι το σύστημα έχει προμηθευτεί επιπλέον δύο μηχανήματα.

Σχετικά με τις μετακινήσεις υγειονομικών ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία αναφοράς covid-19, και ειδικά το Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «στο σύστημα υγείας, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται μετακινήσεις του προσωπικού». Ειδικότερα ανέφερε ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία», προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – η μεγάλη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων – πρόκειται να μετακινηθούν 16 άτομα. «Έχουν εμπειρία στις ΜΕΘ και λογικό είναι, όταν ανοίγεις μια νέα μονάδα, να έχεις κάποιους με εμπειρία οι οποίοι θα υποδεχθούν τους νέους γιατρούς που προσλήφθηκαν για τις ΜΕΘ. Στο ‘Σωτηρία’ θα προσληφθούν 45 νέοι γιατροί που θα στελεχώσουν την νέα μονάδα», είπε ο υφυπουργός. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «ένας καρδιολόγος ο οποίος έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’, έχει προέλθει από νοσοκομείο στο οποίο υπάρχουν 76 καρδιολόγοι».

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέληξε λέγοντας ότι «το σύστημα υγείας στελεχώνεται προκειμένου να λειτουργήσει με επάρκεια και ασφάλεια και σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία άλλων τμημάτων».

408 νέα κρούσματα, 6 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 408 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. Από αυτά 3.367 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 25 (28,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Οι 177 (38,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα