Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση (vid)

Ακούστε το άρθρο

Οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου σε πορτοκαλί επίπεδο με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των τεστ  – Δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό στα νησιά και τα μέλη πληρώματος στα πλοία – Τεστ και απαγόρευση επισκεπτηρίων στις κατασκηνώσεις

«Η μεγάλη διασπορά είναι δεδομένη» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλουστην τοποθέτησή της, σημειώνοντας πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα κορωνοϊού πενταπλασιάστηκαν ενώ η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. Το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.

«Σήμερα ένας στους δύο είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών, ενώ αντίθετα στο τέλος Μαρτίου, 7 στους 10 ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 54 ετών», τόνισε.

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:

Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο, καθώς επίσης και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαϊας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο (σ.σ. κίτρινο) επίπεδο ανεβαίνουν επίσης οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο.

Οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, δύο τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα -συγκεκριμένα ένα rapid και ένα self test- θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις της χώρας.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα