Ελλάδα Υγεία

Ενημέρωση για την πανδημία: «Οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για τη 2η δόση του εμβολίου»

Ακούστε το άρθρο

Ευρεία χαρακτήρισε την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την πορεία του εμβολιασμού. Όπως είπε η ίδια, οι τωρινές μεταλλάξεις, αυτή που εντοπίστηκε στο Ην. Βασίλειο αλλά και αυτή της Ν.Αφρικής, είναι πιο αργές από αυτές της γρίπης και δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά τον εμβολιασμό και την αποτελεσματικότητα του. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, προσέθεσε, και γι αυτό έγινε το δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος και εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να αποφύγουν την ανθρώπινη πίεση.

Ξεκινώντας την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, χαρακτήρισε συγκινητική την προσέλευση των ηλικιωμένων για να εμβολιαστούν την εβδομάδα που πέρασε. Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν η μόνη έξοδός τους μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και η πρώτη φορά που χρειάσθηκε να φορέσουν μάσκα, είπε και πρσοέθεσε πως εμβολιάσθηκαν περισσότεροι από 70.000 ηλικιωμένοι χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με την 1η δόση του εμβολιασμού, αναπτύσσονται αντισώματα που φτάνουν το 52% στην 15 η μετά τον εμβολιασμό. Όμως είπε είναι λάθος ορισμένοι να θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση. Για να επιτευχθεί ποσοστό προστασίας που ξεπερνά και το 95% είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση του εμβολίου που στη χώρα μας γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη, τόνισε.

«Η χορήγηση της β’ δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού, για αυτό αυστηρά και χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της β’ δόσης».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος επειδή μολύνθηκε με κορωνοϊό ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της α’ δόσης του εμβολίου είναι υπαρκτό και το έχουμε δει να συμβαίνει και στη χώρα μας. «Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης υπάρχει αυτό το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση» ανέφερε και προσέθεσε ότι αυτές οι «αστοχίες» -όπως τις χαρακτήρισε- παρατηρούνται κυρίως τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Ωστόσο παρατήρησε πως ακόμα και αυτοί που νοσούν μετά τη πρώτη δόση, «το εμβόλιο θα τους βοηθήσει να μην νοσήσουν βαριά και μετά την περιπέτεια του θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Μ.Θεμιστοκλέους: Στους 176.689 ανήλθαν οι εμβολιασμοί. Οι 168.809 αφορούν την 1η δόση

Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έως την αρχή του καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος των ευάλωτων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι βρισκόμαστε στην 10η θέση της ΕΕ «στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών» όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών και είπε ότι το εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Έως τώρα όπως ανέφερε έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού από τα οποία 245.000 αφορούν την τη Α’ δόση και 404.000 την Β´ δόση. Από αυτούς που έχουν κλείσει τα ραντεβού 25.000 είναι υγειονομικοί 105.000 είναι άτομα των άνω των 85 ετών και 115.000 άνω των 80 ετών.

Όπως ανέφερε μόνο 500 δόσεις του εμβολίου έχουν χαθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι δόσεις του εμβολίου όσων δεν προσήλθαν στα ραντεβού, χορηγήθηκαν σε υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό.

Επίσης προσέθεσε ότι το σύστημα εμβολιασμού προσαρμόστηκε εύκολα για την χορήγηση αντί για πέντε, έξι δόσεων ανά φιαλίδιο.

Μάλιστα ζήτησε από τους ηλικιωμένους να μην προσέρχονται αρκετή ώρα πριν από την ώρα του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς λίγα λεπτά είναι αρκετά, για να μην διαταράσσεται η εμβολιαστική διαδικασία -όπως είπε.

Επίσης ανέφερε πως σήμερα αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί και συνολικά, έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα των εμβολίων είπε ότι σήμερα παρελήφθησαν 100.000 δόσεις του εμβολίου από την Pfizer, η οποία έχει δεσμευτεί ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχει παραδώσει συνολικά 1.415.000 δόσεις. Όσον αφορά την AstraZeneca, θα παραδώσει 410.000 δόσεις έως τέλη Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου. Η Moderna 20.000 δόσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις ως το τέλος Φεβρουαρίου και 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Όλη η επικαιρότητα