Υγεία

Κορωνοϊός – Moderna: Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου- Καταθέτει αίτημα έγκρισης

Ακούστε το άρθρο

Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης 3 του εμβολίου – Εντός της ημέρας κατατίθεται το αίτημα στον FDA

Η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης 3 του εμβολίου της, τα οποία υποδηλώνουν ότι το φάρμακό της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεπεράσει τα 62 εκατομμύρια, οι επιστήμονες εργάζονται διαρκώς για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο.

Σήμερα, η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης 3, η οποία υποδηλώνει ότι το εμβόλιο της είναι 94,1% αποτελεσματικό έναντι της Covid-19 και 100% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Το πιο ενθαρρυντικό από όλα ήταν, ωστόσο, πως το εμβόλιο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η θετική πρωτογενής ανάλυση επιβεβαιώνει την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και, κυρίως, την ικανότητα πρόληψης σοβαρής νόσου COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παρέχει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου».

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την τρίτη φάση δοκιμών της μελέτης της Moderna, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 196 περιπτώσεις Covid-19 σε ολόκληρη τη δοκιμαστική ομάδα – 185 εκ των οποίων έλαβαν εικονικό φάρμακο, και 11 έλαβαν το κανονικό εμβόλιο.

Από τις δοκιμές σε αυτό το γκρουπ, προέκυψε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 94,1%.

Οι 196 πειπτώσεις Covid-19 περιελάμβαναν 33 ηλικιωμένους και 42 συμμετέχοντες αναγνωρίστηκαν σαν διαφορετικές κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων 29 Ισπανόφωνων ή Λατίνων, 6 Μαύρων ή Αφροαμερικανών, 4 Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και 3 πολυφυλετικών συμμετεχόντων).

Η Moderna έχει υποβάλει τώρα αίτηση για χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο Μπανσέλ πρόσθεσε: «Θα υποβάλουμε σήμερα αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον FDA και θα συνεχίσουμε με τις αναθεωρήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει από αρκετές ρυθμιστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε να εγκριθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής στις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα