Εκπαίδευση Ηλεία

Κρέστενα: Tα τετράδια γέμισαν…  μυρωδιές

Ακούστε το άρθρο

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΜΑΚΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ

Πριν ένα μήνα η φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κρεστένων, Πανωραία Μακρή, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, διάβασε στους μαθητές της το χρονογράφημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Τα υαλοπωλεία», ένα κείμενο που περιγράφει με ειρωνικό και χιουμοριστικό ύφος καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι κινούνταν στο κέντρο της παλιάς Αθήνας. Μέσα από το κείμενο αναδεικνύονται οι μυρωδιές της πόλης, δυσάρεστες κι ευχάριστες. Αυτή ήταν και η εργασία τους, να καταγράψουν τις οσμές του τόπου τους, του σπιτιού τους, της γειτονιάς τους και να τις χωρίσουν σε «καλές» και «κακές». Από εκείνη τη μέρα οι «μύτες» των μαθητών και μαθητριών της τρίτης γυμνασίου άρχισαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο για τις ανάγκες της εργασίας. Τα παιδιά καθετί που μύριζαν το κατέγραφαν είτε στα τετράδιά τους, είτε στο κινητό τους, το χώριζαν σε κατηγορίες και στη συνέχεια το καταχωρούσαν σε μία παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα, την OdourCollect, όπου κάθε πολίτης μπορεί να καταγράψει τις οσμές της περιοχής του.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπαιδευτικός, Πανωραία Μακρή, όλα ξεκίνησαν από ένα σεμινάριο που συμμετείχε και διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η Ευαγγελία Κανταρτζή μαζί με την Ομάδα Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στο πλαίσιο των επιμορφωτικών συναντήσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους». Τότε η κ. Μακρή παρακολούθησε την εισήγηση της συναδέλφου της, Άννας Τρίγκατζη που συμμετέχει στις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας, και αποφάσισε να την αξιοποιήσει μέσω της διδασκαλίας της λογοτεχνίας.

Για πρώτη φορά τα τετράδια των παιδιών γέμισαν από μυρωδιές, μυρωδιές που εκείνα είχαν εντοπίσει χρησιμοποιώντας μία από τις βασικές τους αισθήσεις, την όσφρηση.

Οι μαθήτριες, Γεωργία, Ειρηλένα και Κωνσταντίνα, βγαίνοντας μια βόλτα στις γειτονιές τους, το πρώτο πράγμα που κατέγραψαν ήταν οι μυρωδιές από τα ανθισμένα λουλούδια, τη φύση, τη γύρη, το χώμα, που ειδικά όταν βρέχει μυρίζει όλο και εντονότερα. Από την άλλη η Μαριλία, η Έφη και η Κατερίνα «ασχολήθηκαν» με τις μυρωδιές από τα φαγητά, αυτές που αφήνει ο φούρνος του σπιτιού τους, το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς, ο φούρνος και το ψητοπωλείο του χωριού, ενώ η Λυδία που μένει στο κάτω Σαμικό, ανέφερε πως στη δική της περιοχή επικρατεί η μυρωδιά από το ιώδιο της θάλασσας.

Ωστόσο τα παιδιά κατέγραψαν και δυσάρεστες οσμές, όπως ο Δημήτρης, η Αλεξάνδρα και ο Νίκος, που στις περιγραφές τους εξήγησαν πως σε πολλές γειτονιές ήταν έντονη η μυρωδιά από τους κάδους απορριμμάτων, ειδικά όταν αυτοί ξεχειλίζουν, τα κοτέτσια και τους στάβλους.

Αρκετά παιδιά μίλησαν και για τις μυρωδιές από τα φυτοφάρμακα που διαχέονται κυρίως από τις αγροτικές περιοχές αλλά και την οσμή του πυρήνα από τα ελαιοτριβεία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καταγράφοντας τις άσχημες μυρωδιές εντόπιζαν και τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν, με βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια τους την υγεία.

«Έγινε μία πολύ ωραία κουβέντα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχει αξία να προσέχουμε τις μυρωδιές του τόπου μας, ενώ διαπιστώσαμε ότι η όσφρηση είναι μια αίσθηση που έχει κι αυτή τη σημασία της», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μακρή, ενώ προσθέτει ότι αυτό που της έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά παιδιά στάθηκαν στη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος αλλά και σε αυτή των εντόμων.

Για την Γεωργία, μαθήτρια της γ’ γυμνασίου, αυτή η εργασία αποτέλεσε «ένα παιχνίδι», διαφορετικό από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα τους.

«Είμαστε τόσο καιρό κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι, μπροστά από μία οθόνη την περισσότερη ώρα της μέρας και ήρθε κάτι στη ζωή μας ουσιαστικά και το άλλαξε κάπως», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ ο Δημήτρης συμπληρώνει ότι ήταν κάτι πολύ πρωτότυπο γι αυτούς όλο αυτό και πως η αίσθηση της όσφρησης είναι αρκετά σημαντική διότι ακόμη και κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μυρωδιά.

«Όταν ο καθηγητής ζητάει τη γνώμη του μαθητή τότε χτίζει τη δημοκρατία μέσα στο σχολείο. Σε κάθε μάθημα φροντίζω να τα ρωτάω τη γνώμη τους και νομίζω μόνο έτσι κρατάμε τους μαθητές», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μακρή, ενώ προσθέτει ότι μέσω τέτοιων δράσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες αισθάνονται και γίνονται ενεργοί πολίτες.

 

Όλη η επικαιρότητα