Ηλεία

Κρούσμα κορωνοϊού στο 2ο Γυμνάσιο – Αντωνακόπουλος:  «Πρέπει να σταματήσουν οι πειραματισμοί, και οι ακρότητες»

Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή του τμήματος (Β5) στο οποίο φοιτά ο 13χρονος μαθητής και όχι στο κλείσιμο ολόκληρης της σχολικής μονάδας του 2ου Γυμνασίου Πύργου, αποφάσισε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Το μέτρο αυτό έχει ισχύ έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Από την άλλη πολλοί γονείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, και για το κατά πόσο είναι προστατευμένα τα παιδιά τους.

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία των μαθητών»

Ο δήμος Πύργου αμέσως μετά την είδηση για το κρούσμα στον μαθητή, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε απολύμανση του σχολείου και χθες ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε για το θέμα.

«Μετά από οικειοθελή κίνηση βρέθηκε θετικός σε κορωνοιό ο μαθητής. Ο μαθητής και η οικογένειά του επέστρεψαν από ταξίδι στην Βόρεια Ελλάδα και την Δευτέρα έδωσαν δείγματα για εξέταση και βγήκε θετικό αυτό του μαθητή. Ακολουθείτε το υγειονομικό πρωτόκολλο με τους νέους κανονισμούς που ισχύουν. Το υπουργείο παιδείας είναι αυτό που έχει την αποκλειστική ευθύνη να κλείνει σχολεία και τμήματα, και σήμερα (σ.σ. χθες) είναι κλειστό το τμήμα που πήγαινε ο μαθητής. Με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς, οι συνθήκες ήταν ικανοποιητικές, δηλαδή μεγάλη σημασία έχει και το προσωπικό καθαριότητας για να υπάρχει συνεχής απολύμανση των επιφανειών μέσα στο χώρο του σχολείου, όπως στα θρανία, και γενικά στις πολυαγγιζόμενες επιφάνειες. Επίσης μεγάλη αξία έχουν οι μάσκες και ο μη συγχρωτισμός. Να μην μαζεύονται πολύ κοντά τα παιδιά. Τα υπόλοιπα είναι ατομική ευθύνη και δεν μπορεί κάποιος να την αντικαταστήσει ή να την υποκαταστήσει. Γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι πειραματισμοί, και οι ακρότητες πάνω σε άγνωστα προς το παρόν προβλήματα. Οι απολυμάνσεις συνεχίζονται στα σχολεία μας και πρέπει να ξέρεται  ότι δεν υπάρχει οδηγία για απολυμάνσεις, αφού αυτοί οι ιοί έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής στο περιβάλλον. Οπότε δεν παίζουν ουσιαστικά κανέναν ρόλο διότι μετά από λίγο ξαναμολύνετε το περιβάλλον. Όμως σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, ίσως η πρωινή και απογευματινή βάρδια να φρενάρει το πρόβλημα. Θα έχουμε και άλλα περιστατικά και εδώ και σε όλη την Ελλάδα. Είναι λογικό από την στιγμή που ο κόσμος συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους και εξετάζουμε παράλληλα να καλύψουμε ως δήμος την τοποθέτηση πλεξιγκλάς στα θρανία. Το πρόβλημα λοιπόν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τηρώντας τις οδηγίες. Την ώρα του πόλεμου δίνουμε την μάχη και δεν λέμε φιλοσοφίες».

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και δεν αυτοσχεδιάζουμε»

Από την πλευρά του ο διευθυντής β’θμιας εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πράγματι υπήρξε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε γυμνάσιο του Πύργου. Με ειδοποίησε ο διευθυντής του γυμνασίου ότι υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα σε μαθητή του σχολείου του, ενώ στην συνέχεια επικοινώνησα με το νοσοκομείο του Πύργου, όπου ο κ. Χριστόπουλος μου επιβεβαίωσε ότι ήταν θετικό το τεστ. Στην συνέχεια κάναμε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενημέρωσα τον ΕΟΔΥ, την πολιτική προστασία στην Αθήνα, την διεύθυνση υγιεινής της περιφέρειας στον Πύργο και ξεκίνησε μια διαδικασία για να δούμε τι θα κάνουμε με το σχολείο. Στην αρχή με την σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας πήραμε την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του σχολείου για κάποιες μέρες. Όμως αφού διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, επικοινώνησα με το υπουργείο και χθες υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση από τους υπουργούς παιδείας και υγείας, ότι αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Ενημέρωσα και τον δήμο και ο δήμαρχος έστειλε συνεργείο για απολύμανση των εξωτερικών χώρων του σχολείου, καθώς και της αίθουσας όπου ήταν ο μαθητής. Έχω επικοινωνήσει και με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε ότι άλλο προκύψει. Εμείς ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και δεν αυτοσχεδιάζουμε. Από το πρωτόκολλο προκύπτει ότι κανείς καθηγητής δεν είναι ύποπτος για κορωνοϊό»

Βασιλική Κουφωλιά (γονέας): «Φυσικά και ανησυχούμε, θέλουμε ενημέρωση»

Πάντως η ανησυχία των γονέων, για την ασφάλεια των παιδιών τους, μετά από αυτό το κρούσμα είναι έντονη και η κα. Βασιλική Κουφωλιά τόνισε χαρακτηριστικά. «Έχω δύο παιδιά, φοβάμαι λίγο, γιατί έχω ηλικιωμένους ανθρώπους στο σπίτι, που είναι ευπαθείς ομάδες, και θέλω κάποιος να μας ενημερώσει. Τα παιδιά μου δεν ήταν στο τμήμα του μαθητή που βρέθηκε θετικός, αλλά οι καθηγητές δεν μεταφέρονται από την μια τάξη στην άλλη; Κανείς δεν μας ενημερώνει για να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Εγώ έμαθα για το κρούσμα από το ίντερνετ και το βράδυ από την ΟΡΤ και όσον αφορά την απολύμανση που έγινε, μπορούν πλέον να περάσουν μέσα τα παιδιά;».

Όλη η επικαιρότητα