Υγεία

Κρύος ιδρώτας: Γιατί δεν πρέπει να τον αγνοήσετε

Ακούστε το άρθρο

Η εφίδρωση αποτελεί μια φυσιολογική σωματική λειτουργία, κατά την οποια εκκρίνεται ιδρώτας όταν το σώμα σας ζεσταίνεται και πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία του.

Μερικές φορές, όμως, μπορεί να βιώσετε κάτι που είναι γνωστό ως «κρύος ιδρώτας», που θεωρείται από πολλούς ειδικούς στο τομέα της υγείας ως ένα «ιατρικό μυστήριο», αφού μπορεί να περιλαμβάνονται περίπλοκα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Τι είναι ο κρύος ιδρώτας;

Κανονικά, «η εφίδρωση είναι η απόκριση του σώματος σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες» εξηγεί ο Δρ. Arindam Sarkar, ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας και επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Baylor.

«Η κανονική εφίδρωση δροσίζει το σώμα σας μέσω της εξάτμισης και εμφανίζεται ως απόκριση στην υπερβολική άσκηση ή την υψηλή θερμοκρασία» συμπληρώνει. Ο κρύος ιδρώτας, ωστόσο, διαφέρει και συνήθως περιγράφονται ως ρίγη ή την νυχτερινή εφίδρωση, τον ιδρώτα δηλαδή όταν κοιμάστε.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο κρύος ιδρώτας ξεκινά όταν αρχίζετε να ιδρώνετε, ταυτόχρονα όμως αισθάνεστε κρύο, πράγμα που το καθιστά ελαφρώς διαφορετικό από την κανονική εφίδρωση.

Που οφείλεται

Πολλά είναι τα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τον κρύο ιδρώτα αλλά γενικά, το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, πυρετό ή υποκείμενο ζήτημα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή ή και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με την Δρ. Kathryn Boling, ιατρός στο Mercy Medical Center της Βαλτιμόρης.

Ο νυχτερινός ιδρώτας μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ορμονικών αλλαγών, όπως συμβαίνει με τις εξάψεις στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή όταν επανέρχονται οι ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη, αναφέρει η Δρ. Kathryn Boling.

Τα συναισθήματα άγχους ή πανικού μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κρύο ιδρώτα ή και ο πυρετός.

Πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε

«Η θεραπεία για τον κρύο ιδρώτα βασίζεται στην υποκείμενη αιτία» επισημαίνει η Δρ. Laura Miller, οικογενειακός γιατρός. Έτσι αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε προσχή σε άλλα συμπτώματα που μπορείτε να βιώνετε εκείνη την στιγμή και να καταγράψετε στην περίπτωση που θεωρείτε ότι πρόκειται για ένα υποκείμενο νόσημα.

Τα συμπτώματα του κρύου ιδρώτα, συνήθως, περιλαμβάνουν:

  • Εφίδρωση.
  • Κρυάδες ή ρίγη.
  • Υγρό δέρμα ή υγρές παλάμες.
  • Δυσφορία.

via

Όλη η επικαιρότητα