Ηλεία

Κτηματολόγιο: Επίσπευση διαδικασίας αλλιώς… πρόστιμα!

Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΟΙ «ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΟΙ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΝ 31Η ΙΟΥΛΙΟΥ

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων πριν την επίσημη λήξη του Κτηματολογίου την 31η Ιουλίου, στάθηκαν ιδιαίτερα ένας εκ των εκπροσώπων της εταιρείας «Κτηματοεφαρμογή ΙΚΕ» και ένας δικηγόρος του Πρωτοδικείου Ηλείας, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να μην λάβει τυχόν πρόστιμα που εντός ολίγων ημερών αναμένεται να επισημοποιηθούν, αλλά και για να μην έχει κανένα πρόβλημα μελλοντικά με τη διαχείριση της περιουσίας του.

Ο εκπρόσωπος της «Κτηματοεφαρμογής ΙΚΕ» Σπύρος Δαρζέντας, θέλησε αρχικά να εστιάσει στο αντικείμενο που δραστηριοποιείται η εταιρεία και δεν είναι άλλο από τη διεκπεραίωση αιτήσεων για το Κτηματολόγιο, τοπογραφικών διαγραμμάτων και κατάθεσης φακέλου έως την έκδοση του παραβόλου. Με την 31η Ιουλίου να πλησιάζει, ημερομηνία κατά την οποία τελειώνει και επίσημα το κτηματολόγιο, ο κ. Δαρζέντας τόνισε πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο ελάχιστες μέρες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με το Κτηματολόγιο και να κατοχυρώσουν την ακίνητή τους περιουσία. Η συμμετοχή τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένη, αλλά όπως τονίζει μετά βίας φτάνει το 50% που είναι και το επιθυμητό ποσοστό. Για αυτό το λόγο, υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων για να πιεστεί ο κόσμος και να προβεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την επιβολή προστίμων να είναι ένα εξ αυτών που αναμένεται να επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες και πλέον θα επιτρέπει να γίνεται κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα. Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής καθώς και το θέμα του κορωνοϊού, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η απόφαση θα είναι ευέλικτη και δε θα υπάρχει άμεση τιμωρία, δίνοντας ακόμα ένα περιθώριο. Επίσημη απάντηση από το Κτηματολόγιο έχει δοθεί καιρό τώρα, αναφέροντας πως έχουν ήδη υπάρξει αρκετές παρατάσεις στη διαδικασία και δεν δύναται να υπάρξει και άλλη. Συνοψίζοντας, ο κ. Δαρζέντας υπογράμμισε πως ο κόσμος έχει ακόμα περιθώριο να ολοκληρώσει τη διαδικασία, καλώντας τον κόσμο να κινηθεί γρήγορα.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο δικηγόρος Πρωτοδικείου Ηλείας Γιώργος Μπακέλλας, που τόνισε τα εξής: «Κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μετά το πέρας της 31ης Ιουλίου που είναι καταληκτική ημερομηνία διεκπεραίωσης των ραντεβού που είχαν ήδη δοθεί,  οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων επί ακινήτων στα κτηματολογικά βιβλία στους υπό κτηματογράφηση ΟΤΑ της ΠΕ Ηλείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία Κτηματογράφησης της ΠΕ Ηλείας περνάει στη φάση κατά την οποία επισπεύδονται οι διαδικασίες προς την ολοκλήρωση, καθόσον η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης πανελλαδικά πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 2022. Έτσι, οι πολίτες–ιδιοκτήτες ακινήτων  που εκ νόμου οφείλουν να δηλώσουν την περιουσία  τους στα πλαίσια της κτηματογράφησης και δεν το έχουν πράξει έως σήμερα, στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις. Πληροφορίες που λαμβάνουμε, θέλουν από τέλος καλοκαιριού και μετά το σκηνικό να αλλάζει με  κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ  φημολογείται ότι άμεσα στο τέλος Ιουλίου  θα θεσμοθετηθεί και ο τρόπος επιβολής τους. Τα εν λόγω πρόστιμα κατά πληροφορίες θα υπολογίζονται με βάση το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης και την αξία ακινήτου. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από άλλο με τρεις μήνες. Οι ιδιοκτήτες που καθυστερούν θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να την αξιοποιήσουν στο εξής όσο εύκολα νομίζουν και αυτό διότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν, δανειοδοτηθούν  ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους κατά την επιθυμία τους. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστεί το ακίνητο ως «αγνώστου ιδιοκτήτου» και να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν ο κόσμος να μη λάβει αψήφιστα και να σπεύσει να τακτοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή τις εκκρεμότητές του».

Όλη η επικαιρότητα