Ζώα Ηλεία Περιβάλλον

Κυλλήνιος Κόλπος: Τριάντα χελώνες νεκρές από τοξικά απόβλητα

Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χελώνες σύμφωνα με ανάρτηση- καταγγελία  του αρχηγού της Εθελοντικής Ομάδας «Πεζοπορίες με Πανσέληνο» κ. Παναγιώτη Αχιλλεόπουλου, έχουν βρεθεί νεκρές τις τελευταίες μέρες στις ακτές του Κυλλήνιου κόλπου και ο θάνατό τους αποδίδεται σε τοξικά απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα.

Τι απαντούν

Η εφημ. «Πατρίς» επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο Κυλλήνης και η απάντηση ήταν ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας μιλώντας στην εφημμ. «Πατρίς» δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι αφού δεν υπάρχει καταγγελία προς τον δήμο.

Η εφημ. «Πατρίς» επικοινώνησε με τη συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου- Στροφυλιάς που ο τομέας ευθύνης ξεκινά από την Καλογριά μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών, την κ. Γεωργία Καραμπέρου η οποία δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι και το ακούει για πρώτη φορά από τον ερωτώντα δημοσιογράφο. Επιφυλάχθηκε βέβαια να απαντήσει αφού ενημερωθεί.

«Νεκρές 30 χελώνες»

Στις 2 Απριλίου στη σελίδα «Πεζοπορίες με Πανσέληνο» υπάρχει ανάρτηση όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Απίστευτο δεν πάει άλλο. Νεκρές πάνω από 30 Χελώνες Καρέτα – Καρέτα από Τοξικά Βοθρολύμματα στον Κυλλήνιο κόλπο, στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στον Νομό Ηλείας στην Ελλάδα.

Η τοξικότητα του νερού της θάλασσας πολύ μεγάλη από την μόλυνση.

Κάποιοι οργανωμένα και εσκεμένα εν μέσω καραντίνας τα ρίχνουν ελεύθερα στη θάλασσα και έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα ολόκληρο τον Κυλλήνιο κόλπο 22 χιλιόμετρα περίπου.

Πώς η Ηλεία να μην είναι τελευταία σε ανάπτυξη, χωρίς καθαρές παραλίες 22 χλμ. και τη χελώνα Καρέτα- Καρέτα υπό διωγμό.

Αυτά τα τοξικά βοθρολύμματα 200 οικογενειών που αντί να έχουν βόθρους όπως όλοι στην ύπαιθρο, για πάνω από 50 χρόνια ήταν ένα επτασφάγιστο μυστικό, τα έριχναν στη θάλασσα μόνο τη νύχτα 300 – 400 κυβικά, τα υπολύμματά τους έχουν ποτίσει σε βάθος πάνω από 2 μέτρα την αμμουδιά μέσα στη θάλασσα σε όλο τον Κυλλήνιο κόλπο».

Και η ανάρτηση καταλήγει:

«Οι ΝΕΚΡΕΣ χελώνες βρέθηκαν από τον Αρχηγό κ. Παναγιώτη Αχιλλεοπουλο της Εθελοντικής Ομάδας ”Πεζοπορίες με Πανσέληνο” και Προεδρο του Συλλόγου ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, Φυσιολατρία, Οικολογία, Πολιτισμός, Πεζοπορίες μέλος της ΟΦΟΕΣΕ, φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες (31 Μαρτίου 2021 έως και 2 Απριλίου 2021) στην παραλιακή πεζοπορική διαδρομή του Κυλλήνιου κόλπου (Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι, Μυρσίνη, Λεχαινά, Λίμνη Κοτύχι, Βάρδα, Μανωλάδα, Κουνουπέλι).

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό με προεκτάσεις, γνώμη μας είναι Φορείς και Σύλλογοι της περιοχής να προσφύγουν ομαδικά με αγωγές στη Δικαιοσύνη εναντίον των οικογενειών που διαμένουν στον συνοικισμό για την καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος με τα βοθρολύμματά τους».

Στις 5 Απριλίου ακολούθησε η εξής ανάρτηση:

«Από τον συνοικισμό της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Κάτω Παναγιά κανένας δεν το περίμενε, αυτοί που πληρώνουν έλαχιστα χρήματα, να μένουν με τις οικογενιές τους σε δημόσια κτήρια, στην καλύτερη περιοχή της δυτικής Πελοπονήσσου, να μην διαχειρίζονται σωστά τα βοθρολύμματά τους για πάνω απο 50 χρόνια. Να προξενούν με τα βοθρολύμματά τους μόλυνση στη θάλασσα, σε βάρος της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών, των ιδίων, στη θαλάσσια χελώνα Καρέτα- Καρέτα κ.τ.λ. το γνώριζαν αυτό, είχαν αλληλοκάλυψη από τις υπεύθυνες δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού τον Δήμο τόσα χρόνια.

Παρακαλούμε ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης να παρέμβει άμεσα στο σοβαρότατο πρόβλημα προστασίας της θάλασσας του Κυλλήνιου κόλπου, της υγείας των κατοίκων, της χελώνας Καρέτα- Καρέτα των επισκεπτών και να διαχειριστεί σωστά τα βοθρολύμματα του οικισμού της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Κάτω Παναγιά γιατί είναι ο μόνος υπεύθυνος».

«Όχι Φάντομ και χελώνες»

«Απο πληροφορίες: Επειδή υπάρχει μεγάλη ηχορύπανση γίνονται ασκήσεις από την Πολεμική μας Αεροπορία όλο το 24ωρο πολλές φορες πάνω ακριβώς από τον κόλπο με συνέπεια οι χελώνες να είναι συνεχώς σε στρες και ένταση (μέχρι και τρέλας) να χάνουν τον προσανατολισμό τους και ν’ αναγκάζονται βίαια ακόμη να πάνε σε άλλη περιοχή να γεννήσουν τ’ αυγά τους.

Προτείνουμε η Πολιτεία, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ας ενημερώσει τους Διοικητές των δύο στρατιωτικών αεροδρομίων να τους προτείνουν εάν γίνεται τις ασκήσεις που κάνουν με τα πολεμικά μας αεροπλάνα, να τις κάνουν όσο πιό μακριά γίνεται από τον Κυλλήνιο κόλπο ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στις χελώνες Καρέτα -Καρέτα.

Για σκεφθείται μία χελώνα να γεννάει τα αυγά της και εκείνη την ώρα να περνάει το πολεμικό αεροπλάνο 100 μέτρα από πάνω της σε άσκηση, τι σοκ περνάει».

Όλη η επικαιρότητα