Ηλεία

Κυνηγοί – Ηλεία: Ετοιμάζονται για τις πρώτες τουφεκιές

Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος.
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα κυνηγετική περίοδος ξεκινά την ερχόμενη Παρασκεύη, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά, με lock down λόγω κορωνοϊού.

Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, οι κυνηγοί δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους συνήθεια ενώ δεν έχει εκλείψει ο φόβος για ένα νέο αποκλεισμό.

Των Κώστα Ζαφειρίου & Γιάννη Τσουκαλά

Η φετινή σεζόν είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες γιατί μπήκε στη ζωή τους, μια εφαρμογή που θα έχουν εγκατεστημένη στα κινητά τους και θα καταγράφουν των αριθμό των θηραμάτων τους, γεγονός που προβληματίζει τους κυνηγούς που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Για το ξεκίνημα της φετινής κυνηγετικής περιόδου μιλούν στην εφ. «Πατρίς», οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων από τα Λεχαινά, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ολυμπία, την Ανδρίτσαινα και τη Ζαχάρω. Επιπλέον οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι εκφράζουν τη λύπη τους για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους…

Δημοσθένης Κατσίκας: Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

«Ο σύλλογός μας έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα την έκδοση των νέων κυνηγητών αδειών και μέχρι στιγμής τα πάμε πολύ καλά όσον αφορά την προέλευση των κυνηγών. Όσον αφορά την τιμή των αδειών, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η άδεια για όσους την ανανέωσαν πέρυσι, κοστίζει 85 ευρώ(όλων των ειδών οι άδειες) , ενώ για τους υπόλοιπους διαφοροποιείται, ανάλογα και με είδος της άδειας. Πιο αναλυτικά, η τοπική άδεια κοστίζει 113 ευρώ, η περιφερειακή κοστίζει 133 ευρώ και η γενική άδεια κοστίζει 163 ευρώ Η φετινή σεζόν αναμένεται αρκετά δύσκολη και αβέβαιη μπορώ να πω λόγω κορωνοϊού, που πέρυσι δε μας επέτρεψαν να κυνηγήσουμε αλλά και φέτος προβλέπεται αβέβαιο το μέλλον της κυνηγετικής περιόδου, και λόγω των πυρκαγιών που είχαμε στην περιοχή μας, καθώς θα απαγορευτεί το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις και η φωτιά προκάλεσε ζημιά σε θηράματα, όπως ο λαγός και το αγριογούρουνο. Τέλος, καλώ τους κυνηγούς του συλλόγου μας αλλά και όλων των συλλόγων φυσικά, να σεβαστούμε τις καμένες εκτάσεις, να μην ενοχλούμε τους τσοπάνηδες και πάνω από όλα να δώσουμε όλοι μεγάλη προσοχή στο θέμα στης ασφάλειας.»

Σπύρος Αναστασόπουλος: Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας

Η διαδικασία της έκδοσης των κυνηγετικών αδειών στο σύλλογό μας έχει ξεκινήσει πολύ ικανοποιητικά. Οι τιμές των αδειών για φέτος είναι καλές, κυρίως για αυτούς που πέρυσι ανανέωσαν την άδειά τους, παρά την τελική απαγόρευση του κυνηγιού από την κυβέρνηση εξαιτίας του κορωνοϊού. Αυτοί λοιπόν που την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο ανανέωσαν την άδεια τους, φέτος θα πληρώσουν 85 ευρώ για τη νέα τους άδεια. Όσοι δε την ανανέωσαν, καλούνται να πληρώσουν 122 ευρώ για την τοπική άδεια,  142 ευρώ για την περιφερειακή άδεια και 172 ευρώ για τη γενική άδεια. Με λίγα λόγια τα τρία είδη των αδειών έχουν αυξηθεί κατά 15 ευρώ. Και σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ στη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους κυνηγούς. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να πληρώνουμε και από την πλευρά τους δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος. Θέλουν να πω προς όλους τους κυνηγούς πως πρέπει να γνωρίζουν καλά τα όπλο τους, να φορούν οπωσδήποτε πορτοκαλί γιλέκα και πάνω από όλα να προσέχουν ο ένας τον άλλον.»

Αργύρης Χρονόπουλος: Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Ξεκινάμε την Παρασκευή τη νέα κυνηγετική περίοδο, μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, αν και αρκετός κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός, καθώς φοβάται ένα ενδεχόμενο lock down. Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της νέας εφαρμογής που καλούνται να έχουν όλοι οι κυνηγοί εγκατεστημένη στα κινητά τους τηλέφωνα , σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τον αριθμό των θηραμάτων τους. Αυτή η εφαρμογή πιστεύω θα δημιουργήσει πρόβλημα στους κυνηγούς που είναι μεγάλοι σε ηλικία, που είναι πολλοί, και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Θέλω επίσης να τονίσω ένα πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί φέτος και απασχολεί πολλούς κυνηγούς. Μας έχουν απαγορεύσει να κυνηγάμε στο δάσος της Στροφυλιάς, από το Επιτάλιο μέχρι το Γιαννιτσοχώρι. Απαγόρευση υπάρχει επίσης και για κατασκηνωτές και για τσοπάνηδεςς. Μέχρι στιγμής μόνο οι κυνηγοί έχουν συμμορφωθεί με αυτή την απαγόρευση. Κάθε βράδυ στο δάσος πραγματοποιούνται ρέιβ πάρτυ και οι τσοπάνηδες βάζουν τα ζώα τους για βοσκή. Όμως μόνο οι κυνηγοί έχουν εκδιωχθεί από εκεί. Η απαγόρευση επίσης δημιουργεί και πρόβλημα στις τοποθεσίες που επιτρέπεται το κυνήγι. Στο δάσος απαγορεύεται, στα καμένα απαγορεύεται και μόνο στην ορεινή Ηλεία θα μπορούμε να κυνηγάμε. Θέλω να επισημάνω προς όλους τους κυνηγούς να προσέχουν τις περιουσίες και τις καλλιέργειες των ανθρώπων, να κυνηγούν με συνέπεια και ήθος, να τηρούν όλους τους γραμμένους και άγραφους κανόνες και να σέβονται το θήραμα.»

Κώστας Μουσάς: Aντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Την Παρασκευή έχει 20 ο μήνας, 20 Αυγούστου, μια μέρα ξεχωριστή για όλους εμάς τους κυνηγούς όπως κάθε χρόνο μιας και μια νέα κυνηγετική περίοδος ξεκινά, όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε εμάς και στα σκυλιά μας να βρεθούμε στο δάσος στο δεύτερό μας σπίτι. Αναμφισβήτητα η νέα σεζόν θα έρθει αλλά και θα ξεκινήσει με ανάμεικτα συναισθήματα και αυτό γιατί στον κυνηγετικό κόσμο από την μια επικρατεί ο φόβος ενός νέου ενδεχόμενου Lock Down, μιας και το ζήσαμε και πέρσι, αν και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση για όλους τους τομείς και όχι αποκλειστικά για το κυνήγι. Από την άλλη, επικρατεί μια θλίψη σε όλους μας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την χώρα και μέσα σε αυτά χάθηκαν και αγαπημένοι κυνηγότοποι. Στο σύλλογό μας, η διαδικασία θεώρησης των αδειών έχει ξεκινήσει από τηn περασμένη εβδομάδα ενώ η κίνηση και η προσέλευση του κόσμου είναι καθημερινά όλο και πιο μεγάλη όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της έναρξης. Το κόστος των αδειών για όσους είχαν θεωρήσει πέρσι και επιθυμούν να θεωρήσουν και φέτος ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΔΕΙΑ με την περσινή είναι 85 ευρώ ανεξάρτητα από το είδος της άδειας. ενώ για όσους ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ θεωρήσει ή θεωρούν για πρώτη φορά είναι 113 για την τοπική 133 για την περιφερειακή και 163 για την γενική άδεια. Αξίζει να σημειώσουμε πως ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ο σύλλογος μας, μέσω της ασφάλισης, καλύπτει ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ των συναδέλφων κυνηγών σε περίπτωση θανατηφόρου τραυματισμού ενώ ελπίζουμε η σαιζόν να κυλήσει ομαλά δίχως τραυματισμούς και απώλειες. Φωνάζουμε και επιμένουμε πως η φωνή του κυνηγού είναι μόνο όταν αυτός παραμένει δίπλα στους συλλόγους του. Αναγνωρίζουμε πως αυτό που ζήσαμε πέρσι ήταν πρωτόγνωρο όχι μόνο για τον τομέα του κυνηγίου αλλά σε γενικότερο επίπεδο. Άλλαξαν οι ρυθμοί της ζωής μας και παράλληλα ζήσαμε και έναν αναίτιο και παράλογο περιορισμό μετακίνησης με σκοπό το κυνήγι και το ψάρεμα, την στιγμή που επέτρεπαν στους ορειβάτες τον περίπατο το κολύμπι ή απλά την βόλτα με τον σκύλο μας, δίχως όμως το όπλο μας κρεμασμένο στον ώμο. όλοι καταλάβαμε πως με αφορμή τον covid-19 βρέθηκε αφορμή και πάτημα να περάσουν το αντικυνηγετικό τους σθένος μερικοί αλλά ξεχνούν πως οι κυνηγοί ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ και δεν θα επιτρέψουν ξανά να συμβεί κάτι ανάλογο έστω και σε βάθος χρόνου…..Εύχομαι σε όλους καλά και ασφαλή κυνήγια με την παρέα τους και …..ας μονιάσουμε επιτέλους σαν κυνηγοί γιατί το κυνήγι μας χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά…… Η εποχή του διαίρει και βασίλευε πρέπει να μείνει πίσω….

Καλά κυνήγια!»

Γιώργος Βέρροιος: Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών

«Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών έχει ξεκινήσει την έκδοση κυνηγετικών αδειών για την κυνηγετική περίοδο 2021/2022 με κόστος, που έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Για όσους κυνηγούς είχαν εκδώσει τοπική/περιφερειακή/γενική άδεια για την κυνηγετική περίοδο 2020/2021, προβλέπεται έκδοση της ίδιας κατηγορίας άδειας για την κυνηγετική περίοδο 2021/2022 με κόστος 90 ευρώ.

Για όσους δεν είχαν εκδώσει άδεια την περσινή χρονιά ή εκδίδουν για πρώτη φορά, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Τοπική άδεια 118 ευρώ.
  2. Περιφερειακή άδεια 138 ευρώ.
  3. Γενική άδεια 168 ευρώ.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης λαχειοφόρος με δώρο μια καραμπίνα ή κυνηγετικό εξοπλισμό ίσης αξίας.

Μαζί με τη θεωρημένη άδειά τους, θα παραλαμβάνουν τα μέλη, που το επιθυμούν, επίσης αντίγραφο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους, ώστε να γνωρίζουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις. Ευχόμαστε σε όλους τους κυνηγούς μια καλή και ασφαλή κυνηγετική χρόνια, τους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους και τους προτρέπουμε να θεωρούν τις άδειές τους, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους, γιατί είναι οι μόνοι, που τους εκπροσωπούν και στηρίζουν τη διατήρηση του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου»

Επίσης κατόπιν απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών, αποφασίστηκε:

  1. Η ανταμοιβή κάθε κυνηγού με 1 (ένα) κουτί φυσίγγια , που θα προσκομίσει στο γραφείο του Συλλόγου μας 10 (δέκα) ζευγάρια πόδια από κορακοειδή (καρακάξες, κουρούνες, κοράκια).
  2. Την έκπτωση κατά 15 ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες ισχύουσες τιμές σε γυναίκες κυνηγούς, που θα ανανεώσουν ή θα εκδώσουν κυνηγετική άδεια στο Σύλλογό μας.
  3. Επικήρυξη με αμοιβή 1.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου 2020/2021, σε όποιον με πληροφορίες που θα δώσει για την τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, οδηγήσει τις διωκτικές αρχές στη σύλληψη των δραστών.

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα