Αποδράσεις

Κυπαρισσία, η πόλη με το ηλιοβασίλεμα που σαγήνευσε τον Ζωρζ Κλεμανσώ

Ακούστε το άρθρο

Η Κυπαρισσία πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλλίας στο νομό Μεσσηνίας είναι μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί πολλά από τα παραδοσιακά της στοιχεία. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή «Ψυχρό» όπως το αποκαλούν πολλοί και φημίζεται για την όμορφη παραλία της που συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες αλλά και για τα όμορφα τοπία της.

Το όνομά της το οφείλει στα πολλά κυπαρίσσια που βρίσκονταν τα πολύ παλιά χρόνια στην περιοχή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή όμως, εδώ λατρευόταν στην αρχαιότητα ο Κυπάρισσος, φίλος του Απόλλωνα, του θεού της μουσικής και του φωτός. Κάποτε στο κυνήγι του, σκότωσε ένα ελάφι και η μελαγχολία του ήταν μεγάλη. Πριν πεθάνει οι θεοί του Ολύμπου τον λυπήθηκαν και πραγματοποίησαν την τελευταία του επιθυμία: τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι!

Στα αρχαία χρόνια η Κυπαρισσία ανήκε στο βασίλειο της Πύλου και σύμφωνα με τα ομηρικά έπη συμμετείχε και στον πόλεμο της Τροίας με 11 πλοία. Αργότερα την κατέκτησαν οι Σπαρτιάτες.

Στην κορυφή του λόφου της πόλης δεσπόζει το Κάστρο της Αρκαδιάς, που χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια. Μάλιστα ο ένας από τους πύργους του κάστρου αυτού έμεινε γνωστός ως «πύργος του Ιουστινιανού».

Ο χώρος του κάστρου είναι σήμερα ανοιχτός στους επισκέπτες εκτός των ημερών όπου πραγματοποιούνται εργασίες και είναι μια ωραία ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς όχι μόνο την ιστορία του τόπου αλλά και να περιηγηθεί στην Άνω πόλη με τα όμορφα παραδοσιακά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη.

Ο μεγάλος και καταστροφικός του 1886, κατέστρεψε πολλά από τα κτίρια. Η Κάτω πόλη έχει αλλάξει τελείως, η αγορά της είναι πια ένας συνδυασμός παλαιών οικοδομημάτων με μεταγενέστερα σπίτια και καταστήματα.

Αξίζει κανείς να σταθεί για έναν καφέ στην κεντρική πλατεία και έπειτα να κατηφορίσει στην πλήρως οργανωμένη παραλία της πόλης. Τα νερά είναι καθαρά, ο κόσμος δεν είναι πολύς. Το μέρος είναι ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν surf χειμώνα – καλοκαίρι. Η πόλη «βλέπει» προς τη δύση και το ηλιοβασίλεμα στην παραλία είναι φανταστικό. Μάλιστα, όταν κάποτε ο Γάλλος πολιτικός Ζώρζ Κλεμανσώ το είχε αντικρίσει είχε πει πως ήταν το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα που είχε δει στα ταξίδια του.

H Κυπαρισσία ως ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με ακριβά καταλύματα έχει όμως και οικονομική διαμονή. Βρίσκεται πολύ κοντά στη τεράστια παραλία Καλό Νερό, όπου συναντά κανείς φώκιες καρέτα- καρέτα και στα τουριστικά θέρετρα Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι οπότε είναι εύκολο να συνδυάσεις τη διαμονή σου εδώ με μια επίσκεψη στους όμορφους κοντινούς τόπους της πόλης.

Η απόσταση από τον Πύργο είναι περίπου 60 χιλιόμετρα.

Αν βρεθείτε στην περιοχή μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς με τους προμηκυναϊκούς τάφους: «Μυκήνες της δυτικής Πελοποννήσου» αποκαλούν πολλοί την περιοχή θέλοντας να δείξουν την ιστορική σημασία της.

Όλη η επικαιρότητα