Μεσσηνία

Κυπαρισσία: Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από την στυγερή δολοφονία – «Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση του!»

Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπα σκυθρωπά, έτοιμα ακόμα και τώρα να λυγίσουν, μια αγορά μουδιασμένη, μια οικογένεια βυθισμένη στο πένθος και μια ήσυχη πόλη που ξαφνικά δέχτηκε ισχυρό σοκ και πλέον μετρά τις πληγές της προσπαθώντας να συνέλθει…

Αυτό είναι το σκηνικό που ξημέρωσε χθες στην Κυπαρισσία, μια μέρα μετά την στυγερή δολοφονία του 39χρονου ιδιοκτήτη του καταστήματος «Γερμανός» Κώστα Καρυτινού από τον 72χρονο λαχειοπώλη που για έναν λογαριασμό των 143 ευρώ αφαίρεσε την ζωή ενός σωστού οικογενειάρχη, ενός εξυπηρετικού επιχειρηματία, ενός ανθρώπου που είχε όλη την ζωή μπροστά του και το νήμα της κόπηκε ξαφνικά και βίαια.

Στην Κυπαρισσία, από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης τίποτα δεν είναι το ίδιο. Οι περισσότεροι δεν έχουν κουράγιο να μιλήσουν και όσοι το κάνουν, προσπαθούν μετά βίας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους ακόμα και τώρα.

Ο συγγενής, ο φίλος, ο γνωστός, ο συνάδελφος τους, Κώστας Καρυτινός δεν βρίσκεται πλέον κοντά τους. Δεν θα ανοίξει το πρωί το μαγαζί του για να τους πει καλημέρα και να τους εξυπηρετήσει όπως έκανε συνήθως. Και όλα αυτά γιατί κάποιος αποφάσισε ότι μια ανθρώπινη ζωή κοστίζει… 143 ευρώ!

Ανήσυχοι πλέον και φοβισμένοι πηγαίνουν στη δουλειά τους, έχοντας ως παρέα την θλίψη και πολλά αναπάντητα γιατί και τουλάχιστον στην εφ. «Πατρίς» δηλώνουν τυχεροί μιας και κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται οι ίδιοι στην θέση του αδικοχαμένου επιχειρηματία.

Σπύρος Χηνόπουλος (Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας): «Κάτι πρέπει να κάνουμε για τους συναδέλφους μας»

«Απλώς δεν το χωράει το μυαλό μας αυτό το επεισόδιο. Να μπει ένας πελάτης με τόση ψυχραιμία σε ένα μαγαζί, να πάει στο σπίτι του να πάρει το όπλο και να γυρίσει να σκοτώσει τον Κώστα χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι ακόμα. Γνώριζα το θύμα πάρα πολύ καλά, από μαθητή και τα τελευταία 2-3 χρόνια είχε τον Γερμανό. Ήταν ένας ευγενής και ήπιος άνθρωπος. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε κανένα επεισόδιο στην πόλη μας, ούτε μικρότερης κλίμακας, ούτε καν στα νυχτερινά μαγαζιά. Είμαστε όλοι αποσβολωμένοι, δεν έχουμε προλάβει ακόμα να σκεφτούμε τι έγινε. Όλοι οι συνάδελφοι είναι σοκαρισμένοι και θέλει μια σκέψη για το πως μπορούμε να αντιδράσουμε ή να στηρίξουμε τους συναδέλφους γιατί είναι ένα πολύ ισχυρό σοκ και κάτι πρέπει να κάνουμε για εκείνους».

Πάνος Παναγιωτόπουλος (πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας): «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια»

«Είναι ένα τραγικό γεγονός αυτό που συνέβη στην πόλη μας, πρωτοφανές για τα χρονικά και τα δεδομένα της Κυπαρισσίας. Όλα αυτά είναι ένα κατάλοιπο του εγκλεισμού του κόσμου αλλά στην ατυχία του Κώστα που έφυγε, ήταν τυχεροί κάποιοι άλλοι συνάδελφοι γιατί θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε αυτό. Είμαστε εκτεθειμένοι στους πάντες και τα πάντα γιατί ο καθένας μπορεί να οπλιστεί και να μπει σε ένα κατάστημα και για οποιονδήποτε λόγο να χτυπήσει κάθε συνάδελφο και κάθε πολίτη. Εμείς κοιτάμε να φέρνουμε τον κόσμο και όχι να τον διώχνουμε γιατί κακά τα ψέματα, ο κόσμος επηρεάζεται και η αγορά είναι πάρα πολύ μουδιασμένη. Είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης αυτό που έγινε και εύχομαι να μην ξανασυμβεί ούτε στον εχθρό μας. Η περιοχή χρειάζεται μεγαλύτερη ασφάλεια και αστυνόμευση γιατί ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν ξέρουμε πως θα ενεργήσει. Ενδεχομένως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η Δημοτική Αστυνομία, δεν είναι κακό… Θα πρέπει να ξέρει ο καθένας ότι ζει σε μια ασφαλή κοινωνία. Είμαστε μια ήσυχη πόλη με δράσεις του Εμπορικού συλλόγου που στηρίζουν την πόλη και το λέω με πίκρα αυτό. Αν υπάρχει σήμερα η Κυπαρισσία είναι χάρη στον Εμπορικό σύλλογο».

Δήμητρα Ζουρτσάνου (Έμπορος): «Είμαστε παγωμένοι και μουδιασμένοι»

«Είμαστε όλοι παγωμένοι και μουδιασμένοι. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι χωρίς λόγο και αιτία έγινε αυτό το κακό. Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός που συνέβη. Η ανησυχία ότι μπορεί να συμβεί και σε μας κάτι παρόμοιο δεν νομίζω αλλά από εκεί και πέρα όλοι το σκεφτόμαστε. Όλη η πόλη αυτό συζητάει ακόμα, υπάρχει στεναχώρια για το παιδί που έφυγε. Καθημερινά βλεπόμασταν, πηγαίναμε στο μαγαζί να εξυπηρετηθούμε και ήταν έναν παλικάρι ήπιων τόνων και καλός στην δουλειά του».

Σοφία Γιαννοπούλου (Έμπορος): «Δεν χαμογελά κανένας»

Δεν είχαμε ποτέ μέχρι τώρα πρόβλημα για να φοβόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι εδώ είναι καλοί και φιλήσυχοι και πρώτη φορά γίνεται κάτι τόσο καταστροφικό ειδικά για την οικογένεια αλλά και για εμάς που το βιώσαμε. Από την στιγμή που έγινε το περιστατικό αυτό δεν χαμογελά κανένας. Πριν δύο χρόνια ο γιος μου είχε την WIND, σκεφτείτε να είχε συμβεί σε εκείνον… Είναι δυνατόν να σκοτώνεις ένα παλικάρι για ένα λογαριασμό, όσο δίκιο και να έχεις; Το παλικάρι ήταν ευγενέστατο, πατέρας και οικογενειάρχης».

Αποφασισμένος να σκοτώσει

Βίντεο – ντοκουμέντο παρουσίασε το MEGA από τη στιγμή της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 39χρονου ιδιοκτήτη καταστήματος τηλεφωνίας από τον 72χρονο δράστη στην Κυπαρισσία. Το φονικό έγινε μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα για έναν λογαριασμό των 143 ευρώ.

Στο βίντεο φαίνεται να μπαίνει στο κατάστημα ο δράστης, αποφασισμένος να σκοτώσει. Εκείνη την ώρα, μέσα στο μαγαζί ήταν τρεις πελάτες και ο άτυχος 39χρονος. Ο δράστης κραδαίνει το όπλο και σημαδεύει.

Ο 73χρονος πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τον άτυχο άνδρα και είχαν μια μικρή στιχομυθία. Τότε, χωρίς ίχνος δισταγμού και με απόλυτη ψυχραιμία, ο 72χρονος τον πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα. Ύστερα, αποχώρησε σαν μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα, με τους πελάτες να τον κοιτάζουν έντρομοι και σοκαρισμένοι.

«Υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά δεν ήταν αρκετές»

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος Καρυτινός έφερε τραάυματα στην κοιλιακή χώρα και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να τον κρατήσουν στη ζωή, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε.

«Ο Κωνσταντίνος προσήλθε στο νοσοκομείο στις 11.50 π.μ. και διαπιστώθηκε ότι είχε πυροβοληθεί στην κοιλιακή χώρα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν με πολύ μεγάλο κόπο  οι γιατροί μας( ΚΑΡΠΑ, διασωλήνωση)  δεν κατάφεραν τελικά να τον κρατήσουν στη ζωή».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Συνελήφθη, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, 72χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία σε βάρος 39χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες σήμερα, ο 72χρονος ύστερα από φραστική αντιπαράθεση που είχε με τον 39χρονο, ιδιοκτήτη καταστήματος στην Κυπαρισσία, αποχώρησε από το κατάστημα και στη συνέχεια επέστρεψε και τον πυροβόλησε με περίστροφο στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Ο 39χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε, ενώ ο 72χρονος μετά το συμβάν, προσήλθε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας και συνελήφθη.

Στην κατοχή του 72χρονου βρέθηκε το ανωτέρω περίστροφο και πέντε φυσίγγια, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, εντοπίστηκαν στην οικία του και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, περίστροφο, -141- φυσίγγια πυροβόλου όπλου και -97- φυσίγγια κυνηγητικού όπλου.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για ανθρωποκτονία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ενώ την υπόθεση χειρίζεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Αρνήθηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης ο 72χρονος, πήρε προθεσμία για σήμερα

Ο δράστης της στυγερής δολοφονίας που κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και στα κρατητήρια της Καλαμάτας πέρασε χθες λίγο μετά της 11.30 π.μ. την πόρτα του δικαστικού μεγάρου της Κυπαρισσίας αφού πρώτα παραιτήθηκε του δικαιώματος να έχει δικηγόρο ή να του οριστεί αυτεπάγγελτα δικηγόρος υπεράσπισης όπως προβλέπεται.

Στην συνέχεια ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί μόνος του και σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα βρεθεί ξανά ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα.  Αίσθηση πάντως  προκάλεσε το γεγονός πως εμφανίστηκε αμετανόητος μιλώντας για θέμα τιμής και παράλληλα απαίτησε να του επιβληθεί η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή!

Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί είναι για ανθρωποκτονία από δόλο, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία αφού όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, στο σπίτι του βρέθηκαν κυνηγετικό όπλο, περίστροφο, -141- φυσίγγια πυροβόλου όπλου και -97- φυσίγγια κυνηγητικού όπλου.

Κατά την μεταφορά του 72χρονου στην εισαγγελία, η Αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο υπό τον φόβο έντασης, ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που αποδοκίμασαν τον 72χρονο φωνάζοντας του «Δολοφόνε!»

 

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα