Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κωνσταντίνα Νικολάκου για την προσφυγή ΣΥΜΕΠΟΠ έναντι της απόφασης Αποστόλου για την «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ»

Ακούστε το άρθρο

H Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σχετικά με τη  Λήψη Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ έναντι της απόφασης Αποστόλου για την «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ».

Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, όπου καθημερινά τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών οξύνονται, οφείλουμε ως αιρετοί του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Και ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και η τιμή του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, η έλλειψη εργατών γης δημιουργεί επιπλέον εργατικά κόστη. Η αγωνία και η αβεβαιότητα κυριαρχεί στους ελαιοπαραγωγούς δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

Η τιμή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, με τιμές που πλησιάζουν τα 60-65 λεπτά ανά κιλό (200 τεμαχίων). Στην απόγνωση τους οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών για παραγωγή ελαιολάδου.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα προστίθεται ένα κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου αλλά και της Ελλάδας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από δύο αναβολές, η προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου για το νόμιμο της ένταξης του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Μεσολογγίου με παρέμβαση τους κατά του ΣΥΜΕΠΟΠ, ζητούν να απορριφθεί η ανωτέρω προσφυγή. Υπεύθυνος για την προστασία της καταχωρημένης ΠΟΠ ονομασίας είναι η εθνική αρμόδια αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η απόφαση Αποστόλου (Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018) έδωσε την δυνατότητα προώθησης της εμπορικής ονομασίας «KALAMATA OLIVES» ανταγωνιστικά με την ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Η νέα αυτή πραγματικότητα, καθιστά τον όρο «KALAMATA» κοινό στη χρήση από οποιονδήποτε καλλιεργεί και τυποποιεί ελιές ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ» σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και με οποιαδήποτε συνταγή.  Έτσι κυκλοφορούν σήμερα, με την έγκριση πλέον της Ελλάδος, ελιές με την εμπορική ονομασία «KALAMATA OLIVES» που παράγονται στην Ν. Αφρική και στην Αυστραλία.

Η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές.

Είναι υποχρέωση μας η στήριξη των ενεργειών του ΣΥΜΕΠΟΠ και η απαίτηση της άμεσης κατάργησης της κατάπτυστης αυτής Υπουργικής Απόφασης, για να περιφρουρήσουμε το ευρωπαϊκώς κατοχυρωμένο Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
Οφείλουμε να θέσουμε ενώπιον των ευθυνών της την Κυβέρνηση αναφορικά με την πραγματοποίηση της επίμαχης δίκης αντί να κρύβεται πίσω από αναβολές και να προχωρήσει γρήγορα σε νεότερη Υπουργική απόφαση που θα αποκαθιστά την νομιμότητα.

Να μην επιτρέψουμε στα μεγάλα συμφέροντα να οδηγήσουν στην καταστροφή και στον απόλυτο μαρασμό την τοπική μας οικονομία. Να σταθούμε στην πρώτη γραμμή δίπλα στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν φορείς της Μεσσηνίας ( ΣΥΜΕΠΟΠ – Ένωση Μεσσηνίας – Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας) για την σύσταση Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, πιέζοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ικανοποίηση του αιτήματος που έχουν υποβάλει σχετικά με την τροποποίηση ήσσονος σημασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.

Είναι απαράδεκτο να βαλτώνει σε συρτάρια του Υπουργείου η συγκεκριμένη αίτηση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου 2020 οφείλει να αποφασίσει την έμπρακτη στήριξη του στην προσφυγή εναντίον της Απόφασης Αποστόλου και να παρευρεθεί ενώπιον του ΣτΕ εάν αυτό χρειαστεί για να στηρίξει τους φορείς της Μεσσηνίας σε αυτή τους την προσπάθεια.

Προτείνω επίσης να αναληφθεί Διαπεριφερειακή Πρωτοβουλία ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς (Συνεταιρισμοί, Τυποποιητές, Εξαγωγείς) Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να έρθουν στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία των Περιφερειών ώστε να εξετάσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για την ναυαρχίδα των Ελληνικών προϊόντων.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Κωνσταντίνα Νικολάκου

Όλη η επικαιρότητα