Αθλητισμός

Κωπηλασία – Τι είναι το σκιφ που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο Τόκιο

Ακούστε το άρθρο

Είναι τα τελευταία μέτρα μιας συγκλονιστικής κούρσας. Ο Στέφανος Ντούσκος τα δίνει όλα… Χεριά με χεριά, κωπηλατεί για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου και τα καταφέρνει. Περνά πρώτος την γραμμή του τερματισμού στον τελικό του σκιφ και γράφει το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού με χρυσά γράμματα.

Ο 24χρονος μόλις έχει γίνει ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα συνοδευόμενο με Ολυμπιακό ρεκόρ. Παράλληλα, αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας που αγωνίζεται στο Τόκιο. Υψώνει τη γροθιά του και αποθεώνεται από τους συναθλητές του.

Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής ξεκίνησε τον αγώνα συντηρητικά όμως σταδιακά ανέβασε την απόδοσή του. Έτσι από την 4η θέση στα 1500 πέρασε μπροστά και παρέμεινε στην πρώτη θέση ως το τέλος με χρόνο 6:40.45 και νέο ρεκόρ αγώνων. Το προηγούμενο ήταν το 6:41.34 του Νεοζηλανδού Μάχε Ντριζντέιλ στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Ντούσκος είχε περάσει στον τελικό με την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά του μονού σκιφ:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για το συγκεκριμένο άθλημα;
H κωπηλασία έχει τις ρίζες της στα βάθη της αρχαιότητας και συνδυάζει το θέαμα µε τον αμείωτο συναγωνισµό. Οι αγώνες γίνονται µμέσα σε ένα φυσικό σκηνικό όπως µία λίµνη, ένα τεχνητό κανάλι, ακόµα και στην ανοικτή θάλασσα. Οι μακρόστενες βάρκες, το µήκος των οποίων ξεπερνά ακόµα και τα 18 µέτρα, τα πολύχρωμα κουπιά, τα συγχρονισμένα πληρώματα, που είναι δυνατόν να αποτελούνται από έναν έως και οκτώ κωπηλάτες, αποτελούν τα συστατικά μιας πλέον επιτυχημένης συνταγής που εγγυάται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ιστορικό ορόσημο στην πορεία εξέλιξης της κωπηλασίας κατά τον 5ο αιώνα αποτέλεσε η τριήρης, το πολεμικό αυτό σκάφος που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του Αθηναϊκού στόλου και την κύρια αιτία κυριαρχίας των Αθηναίων στο Αιγαίο. Στη σύγχρονη εποχή το άθλημα της κωπηλασίας πρωτοεμφανίζεται το 1716 στην Αγγλία.

Το 1793 διεξάγονται οι πρώτοι πανεπιστημιακού επιπέδου κωπηλατικοί αγώνες ενώ το 1929 καθορίζει την έναρξη της παραδοσιακής ετήσιας λεμβοδρομίας μεταξύ των Πανεπιστημίων στο Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Στην Ελλάδα, το 1927 ιδρύθηκε η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία αλλά ήδη από το 1906 έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες.

Σημειώνεται ότι η κωπηλασία αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Α’ Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα αλλά τα αγωνίσματα τελικά δεν διεξήχθησαν εξαιτίας του άσχημου καιρού. Έτσι, το άθλημα μπήκε στο πρόγραμμα το 1900 στο Παρίσι. Γυναικεία αγωνίσματα μπήκαν στους Αγώνες από το 1976 στο Μόντρεαλ.

Στην κωπηλασία υπάρχουν δύο είδη σκαφών:

Τα σκάφη τύπου σκιφ, όπου οι κωπηλάτες κρατούν από δύο κουπιά, και τα σκάφη όπου οι κωπηλάτες κρατούν από ένα κουπί. Στη κατηγορία των σκιφ, υπάρχουν τα αγωνίσματα του μονού, του διπλού, και του τετραπλού σκιφ, µε πληρώματα αποτελούμενα από έναν, δύο, και τέσσερις κωπηλάτες αντίστοιχα.

Στη δεύτερη κατηγορία σκαφών, στην οποία οι κωπηλάτες κρατούν από ένα κουπί, διεξάγονται
τα αγωνίσματα της δικόπου άνευ [2-] και της δικόπου µε πηδαλιούχο [2+] µε πλήρωμα δύο κωπηλατών, της τετρακόπου άνευ [4-] και της τετρακόπου µε πηδαλιούχο [4+] και πλήρωμα τεσσάρων κωπηλατών, και της οκτακόπου µε πηδαλιούχο [8+] και πλήρωμα οκτώ κωπηλατών.

Επίσης, υπάρχουν και τα αγωνίσματα για αθλητές ελαφρών βαρών, όπου ο µμέσος όρος βάρους των αθλητών του πληρώματος µιας βάρκας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 κιλά για τους άνδρες και τα 57 κιλά για τις γυναίκες.

Όλη η επικαιρότητα