Πολιτική

Κωστας Τσιάρας: Στο τέλος της ημέρας θα φανεί ποιος στάθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, για το οποίο απαιτήθηκαν περίπου δυο χρόνια επεξεργασίας, υποστήριξε στην καταληκτική του ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Προσπάθησα από την πρώτη στιγμή να έρθω σε επικοινωνία με πολλούς και να συστήσω μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Η δε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που με εγκαλείτε ότι δεν ακολούθησα το πλήρες πόρισμα της, είναι αυτή η οποία έπρεπε να ακροαστεί τους φορείς και αποφάσισε ποιους απ’ αυτούς ακολουθήσει. Από τα 11 άρθρα του πορίσματος που παραδόθηκαν, υιοθετήσαμε αυτούσια τα πέντε και τα υπόλοιπα τα χτίσαμε με βάση αυτά τα συγκεκριμένα άρθρα με κάποιες συγκεκριμένες βελτιώσεις οι οποίες προτάθηκαν ως συνολικό νομοσχέδιο» είπε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως παρά την προσπάθεια του, δεν κατατέθηκαν ποτέ προτάσεις από τα κόμματα. «Δεν κατατέθηκαν ποτέ προτάσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Έρχεστε σήμερα και εγκαλείτε μένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση ότι παίρνει αποφάσεις για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ακούσει τις απόψεις των άλλων. Που είναι οι δικές σας απόψεις; Ποιανού είναι η ευθύνη που δε συνδιαμορφώνουμε μαζί το νομοσχέδιο; Δική μου η δική σας; Θα μου πείτε να αλλάξω το νομοσχέδιο μέσα σε μία μέρα, το οποίο διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια; Η προσπάθεια μας ήταν ειλικρινής χωρίς να κρύβει τίποτα απ’ όλα αυτά τα απαράδεκτα που έχουν υποστεί δυστυχώς αρκετούς σ’ αυτό εδώ το βήμα».

Σχολιάζοντας τις βασικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν, εξήγησε όταν δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εναλλασσόμενη κατοικία, παρά την αντίστοιχη πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Σχετικά με την λέξη «εξίσου» ο υπουργός εξήγησε:

«Η βασική παρατήρηση ήταν ότι το «εξίσου» δεν υπάρχει το 1510 του ΑΚ, όταν το βάλαμε και στο 1510 που ήταν η σύσταση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, εγείρεται ένα άλλο ζήτημα γιατί ήταν άρθρο που δεν ήταν στη συζήτηση να μην υπάρχει δυνατότητα να ρυθμιστεί με αυτό τον τρόπο».

Σχετικά με τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και τα περί μη πρόβλεψής της στο νομοσχέδιο είπε: «Εχει τεθεί ένα θέμα περί του ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα άκουσα και το απίθανο από τον κύριο Τσίπρα ότι είμαι και μισογύνης και έναν άλλο όρο. Δεν είδατε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τις προσαρμογές που κάναμε με σαφής και ρητές αναφορές στην συνθήκη της Κωνσταντινούπολης; Δεν ξέρετε ότι και το τελευταίο παράθυρο που είχε απομείνει και αφορούσε την διαμεσολάβηση ήταν ένα ζήτημα το οποίο δημιουργούσε ζητήματα και το κλείσαμε με την τελευταία νομοτεχνική παρέμβαση».
Για το ζήτημα του μάχη του τεκμηρίου του 1/3 στην επικοινωνία, ο υπουργός σχολίασε ότι το μαχητό τεκμήριο είναι απλώς για να διαμορφωθεί μια φιλοσοφία, και δεν είναι δεσμευτικό.

«Στο τέλος της ημέρας φαίνεται ποιος στάθηκε από την σωστή πλευρά της ιστορίας. Για να τελειώνουμε δεν είμαι νομικός, έχω την πλήρη αίσθηση και συνείδηση ότι προσπάθεια που έγινε ήταν απολύτως ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το να βρει οποιοσδήποτε από εσάς το λόγο για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο θα το κατανοήσω στην στην λογική της πολιτικής σκοπιμότητας, το να κρύβεται όμως πίσω από λέξεις ή όρους ή μία προσπάθεια διαστρέβλωσης, θα έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο μάλλον εύκολα μπορούν να δουν οι έλληνες πολίτες για ποιο λόγο το κάνουν» κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα