Ηλεία

Κόροιβος: Επίσκεψη στο «λείψανο» του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών – «Θλίψη, οργή και ντροπή»

Ακούστε το άρθρο

Θλίψη, οργή και ντροπή είναι τα ανάμεικτα συναισθήματα που  κατέλαβαν όλους όσοι επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο, ενός οργανισμού που έσπερνε ζωή στον τόπο.

«Λείψανα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος τα απομεινάρια του συγκροτήματος και των λοιπών εγκαταστάσεων, χιλιάδων ευρώ, του Ινστιτούτου Αμπέλου στον Κόροιβο. Μαζί του ο πρ. δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Δημήτρης Βασιλόπουλος.

Το Ινστιτούτο ως ακίνητο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 σε μικρό κτίριο στεγαζόταν το Γραφείου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με μια υπάλληλο. Το Γραφείο σήμερα δεν λειτουργεί αφού εν μια νυκτί λεηλατήθηκε και τα έγγραφα διασκορπίστηκαν με την χρήση…πυροσβεστήρα! Το μεγάλο κτίριο του Ινστιτούτου έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω του σεισμού από το 2008 και δεν έχει προγραμματιστεί καμία συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Ζούγκλα» 420 στρέμματα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που μια έκταση 420 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Κοροίβου απαλλοτριώθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί Ινστιτούτο Λαχανοκομίας και Οπωροκηπευτικών.
Δημιουργήθηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις σύγχρονης τεχνολογίας και υποδομές και αναπτύχθηκε έρευνα και νέες μορφές καλλιεργειών, απασχολήθηκαν επιστήμονες και προσωπικό, φυτεύτηκαν χιλιάδες ελαιόδενδρα έγιναν σύγχρονα γυάλινα θερμοκήπια με πειραματικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών αγροτικών προϊόντων. Και το Ινστιτούτο προσέφερε πολλά στον αγροτικό κόσμο του νομού.

Χρηστάκης Παναγιώτης: η «ψυχή»

Ψυχή και δημιουργός του Ινστιτούτου ο καθηγητής Παναγιώτης Χρηστάκης που διετέλεσε για 19 χρόνια διευθυντής. «Τα 19 χρόνια που ήμουν διευθυντής, προσπάθησα για το καλύτερο. Τα θερμοκήπια και η σωληνουργεία είναι έργο δικό μου. Πολλοί στάθηκαν εμπόδιο στο έργο μου ενώ δεν ξεχνώ την απάντηση αιρετού όταν του είπα πως το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση: «Τι την θέλεις την ανακαίνιση; Μπροστά βάψε μόνο και είσαι εντάξει…». Εγώ μέσω του Γ ΚΠΣ ζητούσα χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του κτιρίου. Συνταξιοδοτήθηκα τον Δεκέμβριο του 2015 και συνέχιζα να πηγαίνω στον Κόροιβο για μήνες… Αισθάνομαι πικραμένος για την σημερινή εικόνα.Ελπίζω η σημερινή δημοτική αρχή να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η ιεροσυλία» δήλωσε στην «Πατρίς» ο κ. Χρηστάκης Παναγιώτης.

Μαρίνος: Θλίψη και οργή

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «επισκεφθήκαμε σήμερα τη «λειψανοθήκη» του Ινστιτούτου Κοροίβου.  Ένα όνειρο των πολιτών εκείνης της εποχής το οποίο  έκανε πραγματικότητα η τότε πολιτική ηγεσία και μάλιστα έδωσε ακμή και κορύφωση στην λειτουργία του ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος,  ως υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη. Σή βλέπετε σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ σαν προσκύνημα στα  «λείψανα» αυτής της κατάστασης αλλά και οπωσδήποτε οργισμένοι για την επικρατούσα κατάσταση.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς ανήκει ο χώρος και να αξιοποιήσει αυτόν τον ευλογημένο τόπο που δεν νομίζω να υπάρχει παρόμοια εγκατάλειψη πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Καλώ από τον Κόροιβο του Δήμου Πηνειού τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό, κ. Κώστα Σκρέκα, να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Ινστιτούτο αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα κόσμημα σε ότι αφορά στις κτιριακές υποδομές αλλά και να έχει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα των σπόρων, διότι παραμένει πιστοποιημένο Ινστιτούτο.

Βέβαια αν το επισκεφθεί κάποιος από την ΕΕ και δει την σημερινή κατάσταση θα καταλάβει  πόσο πίσω, δυστυχώς, είμαστε στα θέματα της προάσπισης εκείνων των δομών που έχουμε υποχρέωση να διαφυλάττουμε και των κτιριακών υποδομών που οφείλουμε να φροντίζουμε.

Εκφράζω την λύπη μου και την οργή μου για την επικρατούσα κατάσταση, όπως και οι άλλοι που βρισκόμαστε εδώ. Αποστέλω επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να δουν τα χάλια μας μήπως επιτέλους μπορέσουμε αυτό να το εντάξουμε εκπονώντας  ολοκληρωμένη μελέτη σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για να δώσει στην περιοχή άνθηση αλλά και για να  καταστεί εδώ ο πυρήνας της σποροπαραγωγής στην Ελλάδα».

Λαογραφική αξία

Ο πρώην δήμαρχος Τραγανού και υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας Γρηγόρης Γιαννακόπουλος δήλωσε: «Το Ινστιτούτο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πριν από έξι-επτά δεκαετίες όπου εδώ υπήρχε μια οργανωμένη επιστημονική ομάδα που παρήγαγε σπόρους και δημιουργούσε καινούργια φυτά.και διατηρούσε παλιές ποικιλίες. Ήταν μια κυψέλη παραγωγής πλούτου. Με την πάροδο του χρόνου αφέθηκε στη μοίρα του μια τεράστια περιουσία του ελληνικού λαού με σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις αλλά και εξοπλισμό που θα ζήλευαν Ολλανδικά Ινστιτούτα. Στο χώρο έδρασαν διαρρήκτες και λεηλάτησαν το Ινστιτούτο. Είμαστε εδώ για να περισώσουμε ότι περισώνεται. Υπάρχουν «λείψανα» με Λαογραφική αξία που θυμίζουν το παρελθόν της περιοχής. Καταγράψαμε όλα τα αντικείμενα. Έχουμε την αμέριστη βοήθεια του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βασιλόπουλου όπου είναι και αυτοί ομόθυμοι να αξιοποιήσουμε όσα «λείψανα» υπάρχουν εδώ και να εκτεθούν στο Μουσείο Αγίας Μαύρας  »

Ολοκληρωμένη μελέτη

Ο πρόεδρος του ΝΠ του Δήμου Πηνειού Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το τι μπορεί πραγματικά να σωθεί σε αυτόν τον χώρο. Δηλαδή θερμοκήπια γυάλινα και πρότυπα ανά την Ελλάδα και πρωτοποριακά για την εποχή τους, τα στρέμματα που μπορούν να ενοικιαστούν σε αγρότες και τα έσοδά τους να είναι μέρος του κόστους συντήρησης των κτιρίων και άλλα. Όλα αυτά θα τα εξετάσει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή»

Δείτε photostory:

Όλη η επικαιρότητα