Αφιερώματα

Κώστας Μελιγκώνης: Η ιστορία ενός αλεξιπτωτιστή – «Θα ζήσω τη ζωή μου σαν άντρας και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει»

Ακούστε το άρθρο

Μια ταμπέλα στα Ειδικά Τμήματα Αλεξιπτωτιστών του Στρατού γράφει «Αντρας κι η μοίρα ό,τι κι α θέλει ας γράφει». Αυτό το σύνθημα των αλεξιπτωτιστών φαίνεται πως είχε ριζωθεί για τα καλά μέσα στο μυαλό και την καρδιά του Κώστα Μελιγκώνη, του αλεξιπτωτιστή από το Χάβαρι, του δήμου Ήλιδας, που το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου έχασε τη ζωή του τόσο άδικα κατά τη διάρκεια άσκησης της μονάδας του στα Μέγαρα. «Εγώ θα ζήσω τη ζωή μου σαν άντρας και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Δεν θα είμαι λιπόψυχος», ήταν το μότο της ζωής του. Το σύνθημά του. Ο ίδιος το ακολουθούσε πιστά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. «Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί», συνήθιζε να λέει ξεκαθαρίζοντας πως στο ζύγι ήθελε να είναι «στη σωστή μεριά». Τα αγαπημένα του πρόσωπα τον περιγράφουν με τέσσερις λέξεις: γλυκός, συναισθηματικός, ατρόμητος και τρυφερός! Ανθρωπος από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ότι η οικογένειά του δεν μπορεί να αντιληφθεί τον άδικο χαμό του «άγγελού» της, αλλά έχει μάθει να βαστάει γερά στα δύσκολα.

F2-IMG_8443
Με τα άλλα «αδέλφια» του, τους συνάδελφους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν πτώσεις προς τιμήν του Κώστα μετά τον άδικο χαμό του

Η μητέρα του είναι μια γυναίκα αρκετά κοντά στον Θεό. Ο πόνος της είναι βουβός αλλά σίγουρα ξέρει πως ο δικός της Κώστας είναι κοντά στην Παναγία, είναι κάπου καλά. Ο Κώστας τής λείπει. Ο πατέρας του πέρασε από στάδια άρνησης τις τελευταίες ημέρες. «Πήγαινε να τον φέρεις πίσω», έλεγε στον αδελφό του, Νίκο, όταν έμαθε για τον χαμό του γενναίου αλεξιπτωτιστή. Με τον αδελφό του επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο μέρες πριν από το μοιραίο βράδυ για να ευχηθεί στη νύφη του, την Πηνελόπη, για την ονομαστική της εορτή.

Διαβάστε περισσότερα στο Proto Thema…

Όλη η επικαιρότητα