Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Έμπρακτη στήριξη από την Κυβέρνηση στον μαθητικό πληθυσμό»

Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση από τον βουλευτή Ηλείας για την ανταπόκριση της υπουργείου Παιδείας στην ερώτησή του

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς μαθητικού τεχνολογικού εξοπλισμού εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τη δημόσια εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο Ηλείος βουλευτής, το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα που ο ίδιος είχε καταθέσει με ερώτησή του στη Βουλή από τις 19 Νοεμβρίου, παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις ελλείψεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ηλείας, οι οποίες φανέρωναν αποκλεισμό σημαντικής μερίδας των μαθητών από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων. Με την σχετική ερώτησή του ο βουλευτής, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός για την καθολική πρόσβαση των μαθητών στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι η παιδεία αποτελεί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος βασική αποστολή του Κράτους, το οποίο οφείλει να μεριμνά και να εξασφαλίζει την ακώλυτη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε πως η κυβέρνηση, από το πρώτο «κύμα» της πανδημίας, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να επιλύσει τα προβλήματα στην Παιδεία, καθώς με σειρά υπουργικών αποφάσεων, τόσο  τον περασμένο Μάιο όσο και τον Σεπτέμβριο, θέσπισε το πλαίσιο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  (ΦΕΚ B’ 1859/15.05.2020 και Β’ 3882/Β/12-9- 2020), σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και  τις επιταγές του Συντάγματος και παρά τις  σφοδρές  αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα, ανέφερε πως σταδιακά διευθετήθηκαν τα τεχνικά προβλήματα και τώρα η κυβέρνηση δίνει λύση, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων οικογενειών θα αποκτήσουν τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό για να συμμετέχουν στο καινοτόμο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει διαρκή προσπάθεια για να στηρίξει και να αναβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση. Η παροχή επιταγών αξίας 200 ευρώ για τους μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση, πιστή στις φιλελεύθερες ιδεολογικές της καταβολές και στην τήρηση του Συντάγματος, στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες και μεριμνά για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, απαντώντας με πράξεις στην ανέξοδη ρητορική της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Κώστα Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα