Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Να θωρακιστούν οι υποδομές και η αγροτική παραγωγή»

Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση από τον Ηλείο βουλευτή μετά τις ζημιές στην Ηλεία από την κακοκαιρία

Την ανάγκη να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία υπογραμμίζει με ερώτησή του στα αρμόδια υπουργεία ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, επισημαίνει ότι σε πολλές περιοχές του νομού καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως στην αγροτική οδοποιία στην Πηνεία του δήμου Ήλιδας, αλλά και στις περιοχές περιμετρικά της πόλης του Πύργου (Επιτάλιο, Κεραία, Καταρράχι, Λαμπέτι, Άγιος Γεώργιος, Γούμερο, Λατζόι, Αγιά Άννα), όπου πέρα των άλλων, πλημμύρισαν κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις εξαιτίας υπερχειλισμένων καναλιών. Ενόψει των ανωτέρω τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι το αγροτικό εισόδημα δέχθηκε εκ νέου ισχυρό πλήγμα στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και κυρίως στον Κάμπο των Μακρισίων, καθώς η συσσώρευση νερού στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών καθιστά ανέφικτη τη συγκομιδή και απειλεί με πτώση του καρπού αν δεν υποχωρήσουν σύντομα τα νερά από το έδαφος. Για τον λόγο αυτό, ζητά την άμεση καταγραφή της ζημιάς από τα αρμόδια τμήματα του ΕΛΓΑ και την ταχύτερη δυνατή δρομολόγηση των σχετικών αποζημιώσεων, για να ανακουφιστούν οι παραγωγοί της περιοχής.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι αναμένονται, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, νέες ισχυρές βροχοπτώσεις το προσεχές χρονικό διάστημα, για αυτό και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να ενισχύσουν έγκαιρα τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν άμεσα οι δήμοι για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα στο υπόλοιπο διάστημα του χειμώνα και ταυτόχρονα να υλοποιήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Παράλληλα, θα πρέπει να καταγραφούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογηθούν τάχιστα οι σχετικές αποζημιώσεις. Ο πρωτογενής τομέας έχει επηρεαστεί από την πανδημία και πρέπει να θωρακιστεί για να αποτελέσει πυλώνα εξόδου από την οικονομική ύφεση, με προστασία και στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα