Ηλεία

Κ. Τζαβάρας: «Να στηριχθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας όπως της Εύβοιας»

-Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση οικονομικών μέτρων στήριξης για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας, αντίστοιχων με αυτών της Εύβοιας, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η λίστα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται πυρόπληκτες.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του, οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας υπέστησαν σοβαρές καταστροφές τον περασμένο Αύγουστο εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή και η οποία διήρκεσε εννέα ημέρες, αφήνοντας πίσω της 127.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων οι 65.000 αφορούν εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των κατοίκων της Ηλείας.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο πυρόπληκτους δήμους, ιδιαίτερα στο εμπόριο, στη μεταποίηση και στον τουρισμό. Όπως εξηγεί, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Αρχαίας Ολυμπίας είχαν πληρότητα 100% για όλο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κρατήσεων του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων, όμως από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς έγιναν μαζικές ακυρώσεις και επιστράφηκαν προκαταβολές, εξέλιξη που επηρέασε και τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης στην αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού λόγω της πυρκαγιάς αναγκαστικά υπολειτούργησαν.

Ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει πως η πυρκαγιά άφησε πίσω τις καμένες 500.000 καμένες ρίζες ελιές, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από την τοπική οικονομία και που θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών των ελαιοτριβείων του νομού και όλων των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής και της ελαιοπαραγωγής, ανατρέποντας τον προγραμματισμό όλων των επιχειρήσεων ενόψει χειμώνα, και μάλιστα σε μια περίοδο που το τέταρτο κύμα πανδημίας διαμορφώνει συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλεια.

«Η κυβέρνηση έπραξε πολύ σωστά που θέσπισε σειρά οικονομικών μέτρων για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας με σχετική τροπολογία. Όμως θα πρέπει να θεσπίσει ανάλογα μέτρα και για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, διότι είναι άδικο να δημιουργούνται πυρόπληκτοι δύο ταχυτήτων όταν έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στήριξη επιχειρήσεων που μπορεί να μην κάηκαν αλλά υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά, όπως είναι τα ελαιοτριβεία, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές-εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων εξαιτίας της πυρκαγιάς», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα