WEB tv Αποδράσεις

Λίγοι Πελοποννήσιοι γνωρίζουν πως υπάρχει ενεργό ηφαίστειο: Πού βρίσκεται; (vid)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σήμερα, περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη, διατηρεί αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

Από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλές δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου.

Η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα στόμια των πολλών στοών (φυσικών, αλλά και τεχνητών εξόρυξη θείου) που υπάρχουν στην περιοχή, συναντάμε συχνά ψόφια έντομα και πουλιά, θανατωμένα από τα δηλητηριώδη αέρια. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα. Σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους.

Όπως αναφέρει το korinthos-tv, το ηφαίστειο ήταν ενεργό στην περίοδο μεταξύ 4.0-2.3 εκατομμυρίων ετών, όμως σήμερα παραμένει αδρανές. Παρά τον συνεχή ύπνο του μέσα από τόσα χρόνια, εξακολουθεί να έχει μεταηφαιστειακή δράση. Το τοπίο του φαίνεται σχεδόν σεληνιακό, ο αέρας μυρίζει θείο, ενώ η τοποθεσία βρίθει από εντυπωσιακά αλλοιωμένα πετρώματα.

Το Σουσάκι βρίσκεται σε μια περιοχή με περίπου 2-4 πρώην εκρηκτικά ηφαιστειακά κέντρα. Είναι πιθανόν να είχαμε υδροθερμικές και φρεατικές εκρήξεις, περίπου 1-3 εκ.χρόνια πριν από σήμερα. Οι σεισμοί του 1997 της τάξης των 3-4R είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί το μάγμα σε υψηλότερες περιοχές του φλοιού της γης. Έτσι, οι μελλοντικές δραστηριότητες είναι δυνατές, ακόμη και αν δεν έχουν αναφερθεί ιστορικές εκρήξεις.

Θερμά νερά

Η παρουσία γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας, χαρακτηρίζεται από δύο διαπερατούς σχηματισμούς σε μικρό βάθος (<200 μέτρα) και έναν σε βαθύτερα επίπεδα (500-1100 μέτρα). Όλα τα γεωθερμικά νερά είναι τύπου Na-Cl και εμφανίζουν θερμοκρασίες στην περιοχή 50-80°C και αλατότητες στην περιοχή 39-49 g/l [Fytikas et al., 1995]. Σε διάφορα σημεία το έδαφος είναι θερμό, ενώ σε άλλα ακόμα και με το δάκτυλο να σκάψει κάποιος λίγα εκατοστά στο χώμα θα νιώσει τα θερμά αέρια να αναδύονται από τις πλαγιές του ηφαιστείου.

Η περιοχή γύρω από το Σουσάκι γειτονεύει με πολλά και σημαντικά ρήγματα που προκαλούν υψηλή σεισμική δραστηριότητα στα Γεράνεια Όρη και θερμές πηγές στο Λουτράκι οι οποίες πιθανότατα συνδέονται με το θάλαμο τροφοδοσίας του ηφαιστείου.

Όλη η επικαιρότητα