Ένθετα Πάσχα

«Λαμπρή» η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Ακούστε το άρθρο

To Πάσχα η «Πασχαλιά» ή και «Λαμπρή», όπως το λέμε στα ελληνικά, αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας να δίνει έμφαση στην Ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο για το Θάνατό του. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου και ανήκει στις κινητές εορτές καθώς δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ. όμως για τη λέξη
Πάσχα, υπάρχει εξήγηση πριν από τα χρόνια του Ιησού. Για εμάς τους Χριστιανούς η λέξη «Πάσχα» σημαίνει το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Λέγεται
και αλλιώς «Λαμπρή», μια ονομασία που προήλθε από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας και συνιστούν στους πιστούς «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί».
Το Πάσχα, στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως
εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την
Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Το γεγονός της απελευθέρωσης αυτής συνέβη με μια σειρά θεϊκών προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα
κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των
ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι
πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα του αρνιού που είχαν θυσιάσει.

Eτυμολογία – προέλευση 

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασά και το εβραϊκό πέσαχ, που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του λαού των Ισραη λιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία. 

Κάποιοι μελετητές έχουν προ τείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασ’ (ανάμνηση) ή πεσάχ (πλήγμα).

Χριστιανικό Πάσχα 

Οι χριστιανοί αντίθετα από τους Εβραίους, γιορτάζουν τη Σταύρωση και Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από  το θάνατο στη ζωή. Το Πάσχα διαρκεί  δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των  Βαΐων που συμβολίζει την είσοδο του  Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ως την Κυριακή του Θωμά. 

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη  Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και  λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγαλοβδομάδα υπάρχει συνήθεια να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες. 

Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι μέρες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης. 

Γιατί το γιορτάζουμε; 

Η έννοια της Ανάστασης είναι διαδεδoμένη στις μυθολογικές και θρησκευτικές παραδόσεις πολλών λαών που προσπαθούσαν έτσι να ερμηνεύσουν τον κύκλο της ζωής. 

Πώς δηλαδή η φύση μετά από το μεγάλο χειμωνιάτικο ύπνο της γεννιέται ξανά και πώς το γκρίζο του χειμώνα μεταμορφώνεται σε ανοιξιάτικο φως.  

Η Ανάσταση του Κυρίου σηματοδοτεί την εποχή της άνοιξης, την Αναγέννηση της ψυχής και της ανθρωπότητας . 

Η Σταυρική θυσία του Ιησού δείχνει ότι  ο Θεός πονάει για τον άνθρωπο και τ’  ανθρώπινα βάσανα. Γι’ αυτό από αγάπη προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο έχει για να σώσει τον άνθρωπο, προσφέρει τον ίδιο του τον Υιό. 

Θέλησε να διδάξει την αντίσταση και την πάλη στο κακό, αλλά και την έννοια  της αγάπης και τη διάθεση της προσφοράς του εαυτού μας υπέρ των πολλών. 

Είναι η γιορτή της αγάπης, γιατί ο ίδιος ο Χριστός μας θυσιάστηκε για τη σωτηρία τη δική μας. Είναι το καλύτερο δείγμα της Αγάπης του και με την Ανάσταση του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.’Ετσι λοιπόν το Πάσχα δεν είναι μια απλή γιορτή, είναι η μοναδική γιορτή που περιλαμβάνει όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη, την κορύφωση του Θείου Δράματος μέχρι την Ανάσταση που σηματοδοτεί τη Λύτρωση, την Αγαλλίαση, την Ελπίδα, το Φως και τη  Ζωή.

Όλη η επικαιρότητα