Κόσμος

Λατινική Αμερική: Διαδηλώσεις γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν.
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής χθες Τρίτη για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, οι οποίες απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες στη Λατινική Αμερική πεθαίνουν λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων, την ώρα που η σεξουαλική βία και οι εγκυμοσύνες μεταξύ των εφήβων συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή.

Από το Μεξικό ως το Περού περνώντας από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και την Κολομβία διαδηλώτριες που φορούσαν το πράσινο μαντίλι που συμβολίζει τη μάχη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση κρατούσαν πανό που έγραφαν «Νόμιμη άμβλωση τώρα» ή «δικαίωμα επιλογής».

Activists with green handkerchiefs, which symbolizes the abortion rights movement, demonstrate to mark the revival of their campaign to legalize abortion, in front of the National Congress in Buenos Aires, on May 28, 2019. – Activists and lawmakers in Argentina relaunched a bid to legalize abortion on Tuesday with a new bill before Congress and a major demonstration, resuming a battle that has divided the homeland of Pope Francis ahead of October’s general election. (Photo by Emiliano Lasalvia / AFP)EMILIANO LASALVIA/AFP/Getty Images

Στην πόλη του Μεξικού γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το ιστορικό κέντρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κάγκελα σε κάποια μεγάλα κτίρια και μνημεία τα οποία στο παρελθόν έχουν βανδαλιστεί στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Ακόμη δεν γνωρίζω αν θέλω να γίνω μητέρα, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να αποφασίσω», έγραφε το πανό που κρατούσε μια κοπέλα, η οποία φορούσε πράσινο μαντίλι.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερες τις γυναίκες που είχαν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους.

Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, όπως η Βερακρούς και η Κουερναβάκα.

Στην Κολομβία, όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου, περίπου 800 γυναίκες έκαναν πορεία προς το κέντρο της Μπογοτά.

Από το 2005 περίπου 205 γυναίκες στη χώρα αυτή έχουν καταδικαστεί επειδή έκαναν άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres.

«Οι γυναίκες υπενθυμίζουν στα κράτη και τις κοινωνίες ότι είμαστε πολίτες με πλήρη δικαιώματα και έχουμε το δικαίωμα στην άμβλωση, στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τα σώματά μας, για τις ζωές μας», τόνισε η Ίτα Μαρία Ντίες επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μπογοτά.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Χιλή, όπου η κάτω βουλή συμφώνησε να συζητήσει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

«Ένα κράτος που δεν δίνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα κράτος γυναικοκτονιών», έγραφε ένα πανό που κρατούσε μια ομάδα νεαρών γυναικών στη Λίμα του Περού.

Ένα ζήτημα το οποίο ο νέος, αριστερός πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγο, συντηρητικός σε κοινωνικά θέματα, απέρριψε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας.

Αυστηρή νομοθεσία

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ κρατούσαν πράσινες σημαίες και έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ προς το Κογκρέσο ζητώντας να χαλαρώσει η «αυστηρή» νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε» και «νόμιμες αμβλώσεις, ασφαλείς και ελεύθερες», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να χαλαρώσουν μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως για την άμβλωση.

Στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύεται η άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη. Δεκαεπτά γυναίκες είναι φυλακισμένες αυτή τη στιγμή κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ έχουν ονομαστεί «μεταρρύθμιση της Μπεατρίς», προς τιμή μιας νεαρής γυναίκας η οποία το 2013 ζήτησε να υποβληθεί σε άμβλωση καθώς η ίδια έπασχε από λύκο και το έμβρυο που κυοφορούσε από ανεγκεφαλία, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν γεννιόταν. Τελικά οι γιατροί υπέβαλαν την Μπεατρίς σε καισαρική τομή στην 27η εβδομάδα της κύησης προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι της έκαναν άμβλωση, ωστόσο η κοπέλα αυτοκτόνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ζητάμε να υιοθετηθούν ελάχιστα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μια γνωστή φεμινίστρια του Ελ Σαλβαδόρ. «Δεν απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να γίνει τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα