Ηλεία

Λαϊκές Αγορές: Θετικό το άνοιγμα, τα προβλήματα όμως παραμένουν!

Ακούστε το άρθρο

Υποτονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των λαϊκών αγορών στον Πύργο μετά από περίπου δυόμιση μήνες «λουκέτου» που έφερε στα όρια τους, τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι λόγοι της «μουδιασμένης» κίνησης είναι αφενός το γεγονός πως τα δυο διαφορετικά μέρη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών αφού τα βιομηχανικά προϊόντα πωλούνταν στο Πάρκο Ξυστρή ενώ το αγροτικά στην Δεξαμενή μπέρδεψαν τον κόσμο ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν γνώριζαν καν την επαναλειτουργία τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως τις επόμενες ημέρες ο κόσμος θα ανταποκριθεί και χαρακτηρίζουν την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών θετική εξέλιξη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τα προβλήματα δεν παραμένουν.

Κωνσταντίνος Γκαϊτατζής (Γεν. Γραμματέας συλλόγου Λαϊκών Αγορών)

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών αν και ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε γιατί πιθανώς δεν γνώριζε ότι έχουμε λαϊκή. Τα μαναβικά ήταν στην άλλη μεριά της πόλης και γι’ αυτό δεν έχουμε κόσμο και δεν έχουμε ξεκινήσει καλά. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο τις επόμενες ημέρες γιατί το γεγονός πως ήταν αλλού τα βιομηχανικά και αλλού τα αγροτικά προϊόντα μπέρδεψε τον κόσμο που δε το ήξερε. Τις προηγούμενες ημέρες στη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό είχαμε καλύτερη ανταπόκριση. Οι λαϊκές αγορές ήταν κλειστές δυόμιση μήνες, από 7 Νοέμρβη μέχρι 18 Γενάρη. Αυτό δημιούργησε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα αφού υπήρχαν άνθρωποι που στην κυριολεξία δεν είχαν να φάνε. Άλλοι ζούσαν με δανεικά και άλλοι με την συμπόνοια των γειτόνων… Εμείς, που οι περισσότεροι ζούμε σε μια γειτονιά, το βλέπαμε ότι οι άνθρωποι ζητιάνευαν το φαγητό τους. Πολλοί άνθρωποι δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα και δεν είχαν καμία βοήθεια από το κράτος.

Στέφανος Τομαρόπουλος (Πρόεδρος Λαϊκών Αγορών Ν. Ηλείας «Αγ. Χαράλαμπος)

«Η κίνηση ήταν υποτονική την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας. Είμαστε σε δυο διαφορετικά μέρη καθώς τα βιομηχανικά προϊόντα φιλοξενήθηκαν στην περιοχή της Δεξαμενής και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την επιχείρηση. Είναι θετικό ότι ξεκινήσαμε αλλά τα προβλήματα παραμένουν! Έχουμε ζητήσει την βοήθεια του κράτους γιατί εμείς ξεκινήσαμε ξαφνικά χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις δηλαδή τις ασφαλιστικές μας εισφορές και έχουμε ζητήσει να γίνει μια επιδότηση όπως γίνεται και στα άλλα επαγγέλματα. Τα 650 ευρώ φόρος παραμένει, το 100% του φόρου παραμένει, τα τέλη μας εδώ παραμένουν άρα η βοήθεια του κράτους δεν υπάρχει καν. Στο επάγγελμα μας δε, πολλοί άνθρωποι δεν μπήκαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί είναι σχεδόν δάνειο. Εμείς δεν θέλουμε δάνειο και στα υπάρχοντα χρέη να προστεθούν κι άλλα χρέη γι’ αυτό έχουμε ζητήσει ένα βοήθημα ειδικού σκοπού και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών για να υπάρξει ένα βοήθημα καθώς πάρα πολλές οικογένειες στερήθηκαν βασικά είδη επιβίωσης.

Όσον αφορά εμάς, προσπαθούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και μέσα από υγειονομικά μέτρα να επαναφέρουμε τον κόσμο και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Όμως υπάρχει διάχυτη καχυποψία ότι το Πάσχα θα μας ξανακλείσουν και αυτό δεν είναι καλό για το εμπόριο. Προβλέπουμε δύσκολες στιγμές, το επόμενο διάστημα πολλοί συνάδελφοί μας δεν θα μπορούν καν να συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές και θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει να βοηθήσει το κράτος που είναι υποχρέωση του, γιατί εμείς με κρατική εντολή κλείσαμε και πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για τον κλάδο των λαϊκών αγορών που αφορά τις Περιφέρειες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τον κόσμο όμως το μέτρο των δυο ωρών θεωρώ ότι είναι δύσκολο και δεν μπορεί να ισχύσει. Καλό θα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις αλλά το μέτρο των δυο ωρών είναι πρόβλημα!

Νίκος Μπατζαλής (Έμπορος)

«Δειλά – δειλά και τηρώντας όλες τις προφυλάξεις ο κόσμος βγήκε στην πρώτη λαϊκή του Πύργου μετά τις 75 ημέρες και αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος  ήθελε να αντιδράσει και να στείλει αισιόδοξα μηνύματα και προς τους επιχειρηματίες αλλά και στην ίδια τη ζωή! Υπήρχαν αποστάσεις αλλά και μια διακριτικότητα την οποία πρέπει να έχουμε αφού η χώρας μας και όλος ο πλανήτης περνά αυτήν την πανδημία και αυτό ακριβώς διαπιστώνουμε και στην λαϊκή αγορά. Τα οικονομικά αποθέματα της κάθε οικογένειας τελειώνουν και επειδή είχαμε και αυτή τη διαδικασία με τις επιστρεπτέες προκαταβολές την οποία μεγάλο ποσοστό όσων εργάζονται στις λαϊκές αγορές δεν μπόρεσε να τις πάρει πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Πάρα πολλές οικογένειες δεν έκαναν ούτε Χριστούγενα ούτε Πρωτοχρονιά!»

Όλη η επικαιρότητα