Ηλεία

Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας: ΝΑΙ στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες – ΟΧΙ στην καταστολή και την τρομοκρατία

Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μάρτη 2021 για το θέμα της σχολής Γεωπονίας.

Για μία ακόμα φορά κουβεντιάζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της λειτουργίας σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας και συγκεκριμένα την τύχη του τμήματος Γεωπονίας.

Πέρα από το χωροταξικό και τα προβλήματα που δημιουργεί στους φοιτητές και τις οικογένειές τους μία ενδεχόμενη μετακίνηση του τμήματος από την Αμαλιάδα, το σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι συνολικά η κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε πρόκειται για τη σχολή που βρίσκεται στην Αμαλιάδα, είτε πρόκειται για τα υπόλοιπα τμήματα στη χώρα, γιατί και εκεί φοιτούν νέοι του Δήμου μας και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην οποία το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, οι φοιτητές είναι χωρίς φοιτητική μέριμνα, τα πτυχία είναι μόνο για την κορνίζα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και για να γίνει αυτό πρέπει να συνοδευτεί από μεταπτυχιακό, διδακτορικό που για να γίνουν αυτά επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η οικογένεια του φοιτητή. Και τέλος εάν δουλέψουν θα δουλεύουν για 400 ευρώ.

Δεν μπορούμε επίσης να προσπεράσουμε το γεγονός ότι ένα χρόνο είναι κλειστές οι σχολές με επιλογή της κυβέρνησης.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνουν τάχα σήμερα όλοι αυτοί, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, Βουλευτές κλπ, για το μέλλον των σχολών αφού στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και βλέπουν το φοιτητή ως οικονομική μονάδα.

Τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. έχουν ευθύνη. Γιατί διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο το πανεπιστήμιο συνδέεται πιο οργανικά με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στα ίδια τα ΑΕΙ διακυβεύοντας επενδύσεις, ερευνητικά προγράμματα μονοπωλιακών ομίλων, δραστηριότητες εταιρειών. Με λίγα λόγια ένα Πανεπιστήμιο που είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαία η κοινή πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο που ψηφίζουν τα σημαντικά νομοσχέδια για την παιδεία. Φοβούνται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και επιλέγουν να ψηφίζουν όταν οι σχολές είναι κλειστές. Σήμερα εν μέσω Lockdown  και με κλειστά Πανεπιστήμια, προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τον περιβόητο « νόμο Γαβρόγλου » μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Θέλουμε ακαδημαϊκό ίδρυμα στην πόλη μας, είμαστε αντίθετοι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά θέλουμε όπως και κάθε ίδρυμα στη χώρα μας να λειτουργεί και να έχει :

            -Μόνιμο, πλήρους απασχόλησης επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές – ερευνητικές ανάγκες.                                                                                              

            -Σύγχρονα εργαστήρια και εγκαταστάσεις, βιβλία και βιβλιοθήκη, φοιτητική εστία.                     

            -Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι να χρηματοδοτείται η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός για την τρομοκράτηση των φοιτητών.

Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε μαζί με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα και λέμε :

 

ΝΑΙ στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

ΟΧΙ στην καταστολή και την τρομοκρατία.

           

Αυτό ψηφίζουμε ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καταψηφίζουμε τα προτεινόμενα σχέδια.

Υ.Γ.  Όσο για αυτούς που σήμερα θυμήθηκαν να προτείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο κινητοποιήσεις, ας πάρουν θέση για όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, που ενώ δεν αμφισβητεί την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής θέλει να δείξει ότι τάχα διαφωνεί.

                                                    Κολόσακας Άγγελος                                                                                         

                                                       Λοχοβίτης Νίκος

Όλη η επικαιρότητα