Ηλεία Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση :”Δήμος Ήλιδας και “Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας” των Σχολικών Μονάδων

Ακούστε το άρθρο

Ένα σύμμαχο βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να εφαρμόσει την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική της πολιτική.

Πρόκειται για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας το οποίο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε τον ορισμό εκπροσώπου του προκειμένου σχολική μονάδα Δ/μιας Εκπαίδευσης της Αμαλιάδας να καταρτίσει τον κανονισμό λειτουργίας όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση ( ΦΕΚ 491/0902/2021 ), διαδικασία με την οποία διαφωνούν εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την πρόταση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ορίζει εκπρόσωπό του και αυτό γιατί την ευθύνη για την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας στο σχολείο έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων και δεν έχει καμιά δουλειά να εμπλακεί ο Δήμος, άλλωστε ο Δημοτικός Σύμβουλος που θα οριστεί θα εκφράσει τις προσωπικές του θέσεις. Από πού απορρέει η αρμοδιότητα του Δήμου στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και στο παιδαγωγικό του έργο και έτσι να συμμετέχει στη σύνταξη του κανονισμού;
Αντίθετα η εμπλοκή του Δήμου ανοίγει σιγά -σιγά το δρόμο για να περάσει η ευθύνη για τη λειτουργία του σχολείου στην Τοπική Διοίκηση, διώχνοντας έτσι το “βάρος της ευθύνης” από το κράτος. Και όλο αυτό το ντύνουν με εύηχους όρους όπως “αυτονομία”, της Σχολικής Μονάδας ή σχολείο “ανοιχτό στην κοινωνία”.
Ο Δήμος αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει είναι να εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους για τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων(λειτουργικές δαπάνες, θέρμανση, καθαριότητα κ.λ.π.) ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε με την έξαρση της πανδημίας. Από τώρα ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για τη νέα σχολική χρονιά.
Η κατάρτιση επίσης ενός κανονισμού λειτουργίας, όπως αυτός περιγράφεται στο ΦΕΚ, είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας, την κατηγοριοποίησή της, της αξιολόγησης – χειραγώγησης των Εκπαιδευτικών.
Η πρόταση μας αυτή ψηφίστηκε μόνο από τους δύο (2) Δημοτικούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις συμφώνησαν στα όσα η κυβέρνηση προωθεί.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε τη στάση των Δημοτικών Συμβούλων των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο συμμετείχαν και συνδικαλιστές – εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο χώρο της Εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα αντιδρά, στην Τοπική Διοίκηση συμφωνεί με την ΝΔ.
Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση. Εδώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι διαφωνεί. Έχει ψηφίσει όμως το νόμο που καθορίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς, επέβαλε 32 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σε περίπτωση που έρθει ξανά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και για τις υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες του Δήμου θα καταθέσει την ίδια πρόταση.
Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να στηρίξουν αυτήν την πρόταση αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει ένα ακόμα αντιλαϊκό – αντιεκπαιδευτικό μέτρο, που θα είναι σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου και των Εκπαιδευτικών.

Αμαλιάδα 16 Μάη 2021

Όλη η επικαιρότητα