Αρθρογραφία

Λευτέρης Βαρουξής: Μετουσιώνουμε την Εθνική μνήμη σε ευθύνη για το παρόν

Ακούστε το άρθρο

Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται δύο αιώνες από το 1821, δηλαδή την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και του σύγχρονου ελληνικού κράτους του οποίου η επίσημη δημιουργία επήλθε λίγα χρόνια αργότερα.

Φέτος θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την απαρχή της Παλιγγενεσίας μας. Τότε που μια χούφτα σκλαβωμένων επί 400 χρόνια στον βάρβαρο ζυγό των Τούρκων, θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά. Πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες διεκδίκησαν και έγιναν από υπόδουλοι, ελεύθεροι. Και από υπήκοοι, πολίτες.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα γεγονός που δεν έχει καταλάβει την αρμόζουσα θέση του στην ευρωπαϊκή ιστορία.  Το 1821 είναι η χρονιά που έθεσε τις βάσεις για να μπορεί σήμερα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας και κάθε χώρας να δρα και να σκέφτεται ελεύθερα γιατί όποιος «ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

Στα 200 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, οικοδομήσαμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας. Η πρόοδος αυτή συντελέστηκε μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχείς αγώνες, περιόδους ανάπτυξης, αλλά και διαστήματα όπου αποκλίναμε από την πορεία μας. Η φετινή επέτειος είναι μία ευκαιρία για να μελετήσουμε την πορεία αυτή, να αναλογιστούμε τις επιτυχίες και τα λάθη μας και, κυρίως, να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον.

Η Εθνική επέτειος βρίσκει και φέτος όπως και την περασμένη χρονιά, τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι θάνατοι, ο φόβος, η οικονομική δυσπραγία, βαρύνουν τον νου και την ψυχή μας και δεν μας αφήνουν να τη γιορτάσουμε όπως συνήθως. Την τιμούμε όμως από το σπίτι μας. Με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά και τη σκέψη μας στον αγώνα των προγόνων μας. Λαός που δεν έχει Ιστορία είναι βάρβαρος. Κι οι Έλληνες έχουμε λαμπρή ιστορία.

Και σήμερα όπως και τότε βρισκόμαστε σε πόλεμο.

Τώρα εχθρός είναι η πανδημία και απέναντί της οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι και ισχυροί, με πειθαρχία, με «αρετή και τόλμη».

Τότε οι μάχες δόθηκαν στα βουνά και στις θάλασσές μας.

Σήμερα οι ήρωες της εποχής πολεμούν στα νοσοκομεία.

Όσο πιο γρήγορα κερδίζονται οι μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις με τον ιό που μας ταλαιπωρεί έναν χρόνο τώρα, τόσο ταχύτερα θα κερδηθεί και ο πόλεμος.

Σήμερα καλούμαστε να μετουσιώσουμε την εθνική μνήμη σε ευθύνη για το παρόν.

Σήμερα θα κριθεί ο πατριωτισμός της ευθύνης.

Δεν κυκλοφορούμε, μένουμε σπίτι!

Έτσι τιμούμε φέτος την Εθνική επέτειο.

Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!

*Μέλος του Δ.Σ. ΕΒΕ Ηλείας

Master Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Σ.Ο.Ε.Ε.,

Master Μέσων Επικοινωνίας London Metropolitan University

Όλη η επικαιρότητα