Olympia Forum

Λευτέρης Βαρουξής στο Olympia Forum Ι: «Η Ολυμπία να μπει στο πάνθεον της τέλεσης των καλύτερων συνεδρίων της Ευρώπης»

Ακούστε το άρθρο

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας Πατρίς, Λευτέρης Βαρουξής, κατά την έναρξη του φετινού Olympia Forum μοιράστηκε ένα από τα όνειρα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το να  μπει η Αρχαία Ολυμπία στο πάνθεον της τέλεσης των καλύτερων συνεδρίων της Ευρώπης. Ο κ. Βαρουξής, μίλησε για την ιστορία της εφημερίδας «Πατρίς» και για το πως από αυτήν εμπνεύστηκε την δημιουργία του Forum που διεξάγεται στην Ολυμπία, ένα Forum, το οποίο όπως τόνισε είναι μια σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία. 

Αναλυτικά όσα είπε:

Ο κορωνοϊός εμπόδισε φέτος την συγκέντρωση των συνέδρων στον ιστορικό χώρο της Ολυμπίας, ωστόσο δεν μας κατέβαλε. Ταχύτατα προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες και εστιάζοντας στη δημόσια υγεία επιλέξαμε την υλοποίηση ενός υβριδικού φόρουμ που συνδυάζει την φυσική με την διαδικτυακή παρουσία

Επιτρέψτε μου να αναφέρω  δύο λόγια για την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» που ιδρύθηκε το 1902 από τον αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης τότε πανελλαδικής εφημερίδος «Ακρόπολη».

Ο ιδρυτής της εφημερίδος μας, Λεωνίδας Βαρουξής εγκατέλειψε μια λαμπρή σταδιοδρομία δίπλα στον πατέρα της ελληνικής δημοσιογραφίας Βλάσση Γαβριηλίδη και ήρθε στην πατρίδα του την Ηλεία για να εκδώσει τη δική του εφημερίδα, την «ΠΑΤΡΙΔΑ».

«ΠΑΤΡΙΣ» είναι ο τόπος των προγόνων μας, η καταγωγή μας.

Ήρθε λοιπόν στη γωνιά αυτή της Ελληνικής περιφέρειας που είχε τότε αναλφαβητισμό 80% κυνηγώντας το όνειρό του. Να γίνει, η φωνή της Ηλείας, του τόπου που γέννησε την Ολυμπιακή ιδέα, του τόπου που έχει προικιστεί με έφορη γη και παραδεισένιες παραλίες. Και το πέτυχε.

Αυτό είχα στο μυαλό μου ως 4η γενιά όταν σκέφθηκα να κάνω κάτι για τον τόπο μου, να κάνω κάτι για την Ολυμπία ώστε να μην γίνεται μόνο μια αναφορά ιστορική αναπολώντας το κλέος των προγόνων μας, αλλά να λάβει τη θέση που της αξίζει.

Να καταστεί μήτρα όχι μόνο του παγκόσμιου πολιτισμού αλλά και μιας αναπτυξιακής προσπάθειας στα βήματα του οράματος του ιδρυτή της που να αφορά την ανάπτυξη όχι μόνο αυτής της γωνιάς της ελληνικής περιφέρειας. Και αυτό με τη συνδρομή και τη σιγουριά της αγκαλιάς της Ευρώπης της οποίας η χώρα μας αποτελεί μέλος.

Δεν ξεκίνησα, ούτε πορεύθηκα με έπαρση, ούτε με ψευδαισθήσεις για να πετύχω τον στόχο μου. Αισθάνομαι τυχερός που  βρήκα κοινωνούς και συνοδοιπόρους στο όραμά μου ένα δυναμικό ανθρώπων προεξάρχοντος του κ. Συμεών Tσομώκου.

Θεωρώ ότι αποτελεί για μένα και τη δική μου ομάδα (που την πλαισιώνει και ο αδελφός μου Σάκης Βαρουξής) ευλογία που συνεργάστηκαν μαζί μας, πίστεψαν, ενίσχυσαν, εμπλούτισαν, εξέλιξαν και συνοδιοργανώνουν μαζί μας αυτό το σημερινό event που κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος μας, είναι η παρουσίαση και η ανταλλαγή διαφορετικών, πάντα τεκμηριωμένων απόψεων, που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην χάραξη εκείνης της πολιτικής που χρειαζόμαστε.

Αυτή η επώδυνη κρίση επιβάλλεται να μας οδηγήσει στην επανεξέταση, με απόλυτη προσοχή και ειλικρίνεια της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μηχανισμών και στη δημιουργία νέων.

Καλούμαστε σήμερα να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά μας βήματα.

Να πάρουμε αποφάσεις για το κοινό καλό.

Καλούμαστε με υπευθυνότητα να προβλέψουμε, και να προετοιμαστούμε για το απροσδόκητο στην εποχή Covid

Με ένα κοινό όραμα, έναν κοινό στόχο: το συνέδριο αυτό να γίνει θεσμός.

Η Ολυμπία να μπει στο πάνθεον της τέλεσης των καλύτερων συνεδρίων της Ευρώπης.

Να γίνει πηγή περιφερειακής ανάπτυξης.

Θα το πετύχουμε;

Το πιστεύω ακράδαντα, όπως ο ιδρυτής αυτής της εφημερίδος που τους έδωσε τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΠΑΤΡΙΔΑ» που έβαλε δίπλα στο όνομα αυτό τον λαμπαδηδρόμο Ερμή αποτίοντας φόρο τιμής στην Ολυμπία, στον ιερό αυτόν τόπο που σήμερα μας φιλοξενεί, που δεν πτοήθηκε παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες στις αρχές του παρελθόντος αιώνα, βλέποντας μπροστά και μόνο μπροστά, έτσι και εμείς ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας και δίνουμε αγώνα μέσα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες μεσούσης της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της οργής της μητέρας φύσης με τα ακραία σημερινά καιρικά φαινόμενα.

Και ο αγώνας αυτός καταδεικνύει την πίστη σε αυτό που κάνουμε αλλά και σε αυτό που στοχεύουμε.

Καλώς ορίσατε.

Δείτε LIVE την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Olympia Forum Ι: Δείτε LIVE την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Όλη η επικαιρότητα